Έως το καλοκαίρι οι ΗΠΑ θα έχουν επανακτήσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν εν μέσω της πανδημίας

Έως το καλοκαίρι οι ΗΠΑ θα έχουν επανακτήσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν εν μέσω της πανδημίας
Photo: pixabay.com
Χρειάστηκαν σχεδόν 6,5 χρόνια για να ανακάμψει η αγορά εργασίας μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Τι γίνεται με την πανδημία;

του Chris Morris

Οι συγκλονιστικές απώλειες θέσεων εργασίας κατά την έναρξη της πανδημίας ήταν μια γροθιά στο στομάχι για πολλούς Αμερικανούς, αλλά μια νέα έκθεση της Fitch Ratings αναφέρει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι ΗΠΑ θα έχουν αναπληρώσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έκθεση, η οποία γνωστοποιήθηκε στο CNN, σημειώνει ωστόσο ότι, ενώ η επίτευξη αυτού του σημαντικού ορόσημου αύξησης των θέσεων εργασίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι αξιοσημείωτη, οι αριθμοί δεν συνυπολογίζουν τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που θα είχαν δημιουργηθεί εάν δεν υπήρχε πανδημία.

Η Moody’s Analytics, η οποία αναμένει πλήρη επιστροφή στα προ Covid επίπεδα απασχόλησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, εκτιμά ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα είχαν δημιουργηθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Τον περασμένο μήνα, η Fitch σημείωσε ότι 10 πολιτείες έχουν ήδη επιτύχει πλήρη ανάκτηση των θέσεων εργασίας σε σχέση με πριν από την πανδημία – το Άρκανσο, το Τενεσί, η Τζόρτζια, η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, η Μοντάνα, η Γιούτα, το Αϊντάχο, το Τέξας και η Αριζόνα. (Το Κολοράντο και άλλες δύο πολιτείες έχουν έκτοτε προστεθεί στον κατάλογο).

Μέχρι πριν από ένα μήνα, μόνο η Χαβάη, η Βόρεια Ντακότα και η Λουιζιάνα δεν είχαν καταφέρει να ανακτήσουν τουλάχιστον το 70% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, χρειάστηκαν σχεδόν 6,5 χρόνια για να ανακάμψει η αγορά εργασίας μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Ωστόσο, δεν πανηγυρίζουν όλες οι περιοχές των ΗΠΑ. Η Fitch σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «οξείες ελλείψεις εργατικού δυναμικού» σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης και των Μεσοδυτικών πολιτειών. Στη Μοντάνα, λέει, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δεν έχουν καλυφθεί είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανέργων.

Πηγή: fortune.com