Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Σκοπίων – Νέα πρόταση από τον Νίμιτς

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Σκοπίων – Νέα πρόταση από τον Νίμιτς
Macedonian Foreign Minister Nikola Poposki (2nd L) meets with his Greek counterpart Nikos Kotzias in Skopje, Macedonia June 24, 2015. REUTERS/Ognen Teofilovski

Νέος γύρος συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η πρόταση Νίμιτς και η στάση της ελληνικής πλευράς.

Στη Νέα Υόρκη στρέφεται η προσοχή καθώς αρχίζουν σήμερα, Τετάρτη οι διαβουλεύσεις για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Η ελληνική πλευρά εκφράζει την εκτίμηση ότι υπάρχει παράθυρο για λύση τονίζοντας ταυτόχρονα πως η ΠΓΔΜ πρέπει να εγκαταλείψει με σαφή τρόπο αλυτρωτικές θέσεις.

«Νέα πρόταση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές»

Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση, δήλωσε στο ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενόψει της σημερινής συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο , αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς .

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» . Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας οπότε φερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα . Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο . Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της εκφράζει αισιοδοξία ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του ζητήματος. Ελπίζουμε ότι το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό ‘ραντεβού` θα αφορά στο θέμα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε στον όρο Βαρντάσκα, ανεβάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937.