Επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Βάση των διαπραγματεύσεων οι αποφάσεις της Γενεύης 1.

Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας συμφώνησαν να συναντηθούν στην ίδια αίθουσα αύριο Σάββατο και δέχθηκαν οι συνομιλίες τους να βασιστούν στην ανακοίνωση της Γενεύης 1, που ζητούσε τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, ο Λάκνταρ Μπραχίμι.

«Συμφωνήσαμε ότι αύριο θα συναντηθούμε στην ίδια αίθουσα», δήλωσε ο Μπραχίμι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη.

«Οι συζητήσεις που είχα με τις δύο πλευρές ήταν ενθαρρυντικές», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα βασιστούν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διεθνείς δυνάμεις τον Ιούνιο του 2012, με την οποία ζητούσαν από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη: Ένταση και πολλά νεύρα στην πρώτη μέρα της «Γενεύης 2»

«Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές το κατανοούν αυτό καλά και το δέχονται», επεσήμανε ο Μπραχίμι. «Δεν αναμέναμε ποτέ ότι θα είναι εύκολες (οι διαπραγματεύσεις) και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα είναι, όμως είμαι σίγουρος ότι οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν τι διακυβεύεται», πρόσθεσε.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες διαφωνίες στην πορεία. Επιθυμούσαμε αυτές οι αντιπροσωπείες να έχουν οριστεί εδώ και μήνες, ώστε να προετοιμάσουμε τα πράγματα καλύτερα», σημείωσε ο διεθνής μεσολαβητής, επισημαίνοντας ότι αν και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η Γενεύη 1 θα πρέπει να είναι η βάση των διαπραγματεύσεων, «υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για κάποια από τα ζητήματα».

Ο Μπραχίμι παραδέχθηκε επίσης ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα κύρια ζητήματα που τίθενται προς συζήτηση.

«Ένα από τα πολλά πράγματα που ελπίζουμε να επιτύχουμε είναι να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές σχετικά με πολλά από αυτά τα ζητήματα», εξήγησε ο ίδιος.

Εξάλλου ο διεθνής μεσολαβητής επεσήμανε ότι η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αναμένεται να παραμείνουν στη Γενεύη για διαπραγματεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε ακόμη: Πλήρης συμμετοχών η «Γενεύη 2»

«Θα εργαζόμαστε το Σάββατο και την Κυριακή, κανείς δεν θα φύγει το Σάββατο και κανείς δεν θα φύγει την Κυριακή», είπε.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή έναρξη και ότι θα συνεχίσουμε (τις διαπραγματεύσεις) ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε ο Μπραχίμι.

Στο μεταξύ ένας εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 ώρα Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με τη σημερινή δήλωση του Μπραχίμι και από το γεγονός ότι το καθεστώς έχει αποδεχθεί τη Γενεύη 1. Σε αυτή τη βάση θα συναντήσουμε την αντιπροσωπεία του Άσαντ αύριο το πρωί. Θα είναι μια σύντομη συνάντηση στην οποία θα μιλήσει μόνο ο Μπραχίμι. Θα ακολουθήσει μια ακόμη συνάντηση, μια πιο μακρά συνάντηση, το απόγευμα», δήλωσε ο Άνας αλ Άμπνταχ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο