Επανέρχεται σταδιακά η επιχειρηματική συνεργασία Ρωσίας-Γερμανίας

Επανέρχεται σταδιακά η επιχειρηματική συνεργασία Ρωσίας-Γερμανίας
Photo:

Οι δύο κολοσσοί, Gazprom και BASF προχώρησαν την "παγωμένη" συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων.

Η γερμανική BASF και η ρωσική Gazprom συμφώνησαν σήμερα να ολοκληρώσουν μια συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων που είχαν υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2013 αλλά στη συνέχεια ματαίωσαν λόγω των κλιμακούμενων πολιτικών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αναφέρει η Wall Street Journal.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η BASF, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία χημικών βάσει κύκλου εργασιών, θα αποχωρήσει από τις δραστηριότητες εμπορίου και αποθήκευσης φυσικού αερίου της θυγατρικής της, της Wintershall, και θα διευρύνει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου και αερίου. Η συμφωνία δίνει στην Wintershall πρόσβαση σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Σιβηρία.

«Ανυπομονούμε να διευρύνουμε περαιτέρω την από κοινού παραγωγή φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων με τον εταίρο μας, την Gazprom, στη δυτική Σιβηρία» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Κουρτ Μποκ.

Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των περιουσιακών στοιχείων, που αρχικά αναμενόταν έως τα τέλη του 2014, αναμένεται πλέον έως τα τέλη του 2015. Η συμφωνία είχε ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2013.

Η μονάδα εμπορίας φυσικού αερίου της BASF είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Gazprom και της Wintershall, στην οποία η καθεμία κατέχει ποσοστό 50%. Βάσει των όρων της συμφωνίας, όπως είχαν αρχικά ανακοινωθεί, η Gazprom θα αποκτήσει το ποσοστό της BASF στη εταιρία. Η ρωσική εταιρία θα αποκτήσει επίσης ποσοστό 50% στην Wintershall Noordzee, τη μονάδα εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα που ανήκει κατά 100% στη BASF. Ως αντάλλαγμα, η Gazprom και η Wintershall σχεδιάζουν να εργαστούν από κοινού σε δύο οικόπεδα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ουρενγκόι στη δυτική Σιβηρία.