Επέκταση των 120 δόσεων και σε επιχειρήσεις με τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ φέρνει με ΠΝΠ η κυβέρνηση

Επέκταση των 120 δόσεων και σε επιχειρήσεις με τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ φέρνει με ΠΝΠ η κυβέρνηση
ÁÈÇÍÁ ÌÅÃÑÏ ÌÁÎÉÌÏÕ.(EUROKINISSI ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τί προβλέπει η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου για την εξόφληση οφειλών στην εφορία.

Επεκτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Αυτό προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε 24 δόσεις για τις τακτικές οφειλές των επιχειρήσεων και 36 για τις έκτακτες οφειλές. Με το μέτρο αυτό επεκτείνεται ο αριθμός των δόσεων στις 120, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές προς την εφορία.

Στην Πράξη προβλέπεται ακόμη, ότι ο Κανονισμός Παιγνίων για τη ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου τυχερών παιγνίων, θα εκδίδεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, μέχρι να εκδοθεί ο κανονισμός με υπουργική απόφαση, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες, ορίζεται οτι εξακολουθεί να ισχύει σχετική απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, βάσει της οποίας έχουν ήδη δοθεί άδειες λειτουργίας τέτοιων παιγνίων που αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ρυθμίζονται και άλλα κατεπείγοντα θέματα, δεδομένου ότι μετά την από 11.6.2019 διάλυση της Βουλής δεν υφίσταται δυνατότητα τακτικής νομοθέτησης.

Αναστέλλεται επίσης η αύξηση των διοδίων στην Αττική Οδό μέχρι την ολοκλήρωση του διενεργούμενου ελέγχου από τον οποίο θα προσδιοριστεί η διάρκεια της παραχώρησης και ο χρόνος επιστροφής της Αττικής Οδού στο Δημόσιο.

Επίσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκλογέων για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, απαλλάσσεται η μετακίνησή τους από την καταβολή διοδίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, για τη διασφάλιση της εύρυθμης εφαρμογής, από την 1η Ιουλίου 2019, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές ανάγκες που θα προκύψουν από την εφαρμογή των Κωδίκων. Επίσης, διορθώνονται παροράματα και σφάλματα στους Κώδικες, τα οποία εντοπίστηκαν από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές μετά την ψήφισή τους.

– Παρέχεται η δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία να συμβάλλονται ως ναυλωτές, στο πλαίσιο προγράμματος οργανωμένου ταξιδιού, για τη ναύλωση επαγγελματικού τουριστικού πλοίου αναψυχής.

– Προβλέπεται ότι ο Κανονισμός Παιγνίων για τη ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου τυχερών παιγνίων θα εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, μέχρι να εκδοθεί ο Κανονισμός με υπουργική απόφαση, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες, ορίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει σχετική απόφαση της ΕΕΕΠ, βάσει της οποίας έχουν ήδη έχουν δοθεί άδειες για λειτουργία τέτοιων παιγνίων που αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο δημόσιο.

– Παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της μισθοδοσίας του προσωπικού τους από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παρατείνονται επίσης :

– Για ένα έτος η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου και η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τόσο των πολιτών όσο και του Δημοσίου.

– Έως τις 7.11.2019 η προθεσμία επιχορήγησης των εταιρειών των επιμελητηρίων και των επαγγελματικών συλλόγων που τα υποστηρίζουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

– Έως τις 30.11.2019 η προθεσμία μεταφοράς των εταιρειών των οποίων το Γενικό Εμπορικό Μητρώο τηρείται στα επιμελητήρια και τις περιφέρειες της χώρας.

– Έως τις 23.8.2019, η ισχύς των πινάκων κατάταξης των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του σχολικού έτους 2018-2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπρόθεσμη πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2019-2020.

– Έως τις 31.12.2019 η προθεσμία για τη δήλωση του διακριτικού τίτλου των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

– Έως τις 30.9.2019 η προθεσμία απευθείας αποζημίωσης των δικαιούχων περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Τέλος, αποκαθίσταται η νομιμότητα δαπανών που έχουν διενεργηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια εξοπλισμού, φαρμάκων και υπηρεσιών σε νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Υγειονομικές Περιφέρειες.