Επέκταση των δραστηριοτήτων της επιδιώκει η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ

Στο πρόβλημα των εισπρακτικών εταιρειών επιδιώκει να απαντήσει η εταιρεία.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα κρίνει μέσα στον Οκτώβριο το αίτημα που έχει υποβάλει η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ προκειμένου να διευρύνει το αντικείμενο ενημερώσεών της και πέραν των Νομικών Προσώπων

Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενημερώθηκαν ότι από το καλοκαίρι η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ έχει κάνει αίτημα να διευρύνει το αντικείμενό της και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται αυτό να συζητηθεί. Ο πρόεδρος της Αρχής, Πέτρος Χριστοφόρου, δεν έδωσε ωστόσο περισσότερη ενημέρωση για το περιεχόμενο της αίτησης, ακριβώς επειδή εκκρεμεί η εξέτασή της από την Αρχή.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανέφερε ότι είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες για την πρακτική των εισπρακτικών εταιρειών και σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Σύμφωνα με τον νόμο, τη γενική αρμοδιότητα για τις εισπρακτικές εταιρείες έχει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ενώ η ίδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της, έχει ασκήσει αυστηρότατους ελέγχους και έχει καλέσει και τράπεζες και εταιρείες ενημέρωσης να συμμορφωθούν στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί για τη λειτουργία τους.

Οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Θεσμών κάλεσαν την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να τους ενημερώσει ποια τύχη είχε το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη διαρροή στοιχείων 2,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Η Αρχή ανέφερε ότι το πρόστιμο των 150.000 ευρώ προς τη ΓΓΠΣ είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο δεν έχει εισπραχθεί, δεδομένου ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας και έχει προσφύγει στο ΣτΕ με το σκεπτικό ότι τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να τα δώσει επειδή αποτελούν δημόσια έσοδα.

Στην ερώτηση που έθεσαν οι βουλευτές στα μέλη της Αρχής «είναι ωστόσο, ασφαλές σήμερα το περιβάλλον επεξεργασίας των στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο στο μέλλον;» έλαβαν ως απάντηση πως η ΓΓΠΣ έλαβε ορισμένα μέτρα σε συμμόρφωση με την απόφαση της Αρχής, δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη σε όλα, καθώς κάποια από αυτά ήταν βραχυπρόθεσμα ενώ άλλα μακροπρόθεσμα και απαιτούν πόρους για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και δεν μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Τραγάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έθεσε θέμα ως προς την έκθεση της ιδιόχειρης υπογραφής των βουλευτών κατά την ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων. Ο κ. Τραγάκης  διαφώνησε με τη δημόσια έκθεση της υπογραφής των βουλευτών που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και πλαστογραφίας από κάθε επιτήδειο και όχι με τη δημοσιοποιήση του πόθεν έσχες.

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σημειώνοντας πάντως ότι η δημοσιοποίηση δεν θα πρέπει να αφορά μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά και εκδότες και τραπεζίτες.

Σε διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας, ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι οικογένειες των βουλευτών από την ανάρτηση των δηλώσεων. Μάλιστα ανέφερε «αν έχω ένα παιδί στο σπίτι γιατί πρέπει να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε ότι μέσα έχω και φυλάω 50.000 ευρώ; Να ελέγχομαι αυστηρά, αλλά τι εξυπηρετεί αυτή η δημοσιοποίηση αν ζω σε μια συντεταγμένη πολιτεία;».