Eπένδυση εκατομμυρίων στην πολεμική τεχνολογία από τον Mr Spotify – Το «στοίχημα» της Helsing

Eπένδυση εκατομμυρίων στην πολεμική τεχνολογία από τον Mr Spotify – Το «στοίχημα» της Helsing
STOCKHOLM 2018-08-15 Daniel Ek, co-founder of Spotify, is presenting the company’s new office in Stockholm, Sweden on Wednesday Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060 (Photo by HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP) Photo: AFP

Ένα χρόνο μετά την έναρξη επενδυτικής εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια 1 δισ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση του τεχνολογικού κλάδου στην Ευρώπη, ο συνιδρυτής της Spotify, Daniel Ek, έβαλε το πρώτο του στοίχημα στην Helsing, μια start-up αμυντικής τεχνολογίας που δημιουργεί ζωντανούς χάρτες των πεδίων μάχης. 

Η start-up, η οποία ιδρύθηκε φέτος και σχεδιάζει να αποκτήσει γραφεία στη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, έλαβε 100 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία Prima Materia του Ek. 

Υπενθυμίζεται πως ο Ek είπε ότι είχε ιδρύσει την Prima Materia τον Σεπτέμβριο του 2020 για να δώσει λύση στα πιο δύσκολα προβλήματα της κοινωνίας». 

Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την Helsing θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ενσωματώσει δεδομένα από υπέρυθρες ακτίνες, σόναρ και ραδιοσυχνότητες που συλλέγονται από αισθητήρες σε στρατιωτικά οχήματα, ώστε να δημιουργήσει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο των πεδίων μάχης.

Πιθανές εφαρμογές που μπορεί να αναπτυχθούν θα σχετίζονται με την ανίχνευση drones, εχθρικών δυνάμεων ή καμουφλαρισμένων οχημάτων που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

«Όταν πρόκειται για την οικοδόμηση εταιρειών τεχνολογίας, δεν είναι μυστικό ότι η Ευρώπη υπολείπεται» δήλωσε ο Εk, προσθέτοντας πως η Helsing αποτελεί ένα «τέλειο παράδειγμα» για το πώς η Ευρώπη μπορεί να ηγηθεί σε νέους τομείς, όπως η κατασκευή δυναμικών συστημάτων AI «με ηθικό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο». 

Ο Torsten Reil, διευθύνων σύμβουλος της Helsing, συνάντησε τον Ek αφού πούλησε στη Zynga μια νεοσύστατη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάζεται NaturalMotion για κάτι περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια. 

Ο Reil είπε ότι η Ευρώπη υστερεί στην ανάπτυξη πολεμικών εφαρμογών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και στόχος της Helsing είναι να παρέχει υπερσύγχρονες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στην άμυνα και την εθνική ασφάλεια σε φιλελεύθερες δημοκρατίες που μοιράζονται «κοινές αξίες». 

«Δεν πρόκειται καν για κάποια συγκεκριμένη χώρα», είπε. «Χρειαζόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για να υπηρετήσουμε τις δημοκρατίες μας». Γενικά έχουμε μείνει πίσω». Και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Η Helsing, της οποίας το όνομα προέρχεται από τη γερμανική λέξη hellsicht, ή διόραση, σχεδιάζει να επικεντρωθεί αρχικά στις απευθείας πωλήσεις σε Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς στρατιώτες.