Επένδυση-μαμούθ 524 εκατ. ευρώ στο Mega Yacht hub του Αστακού
- 16/07/2025, 11:11
- SHARE

Μια επένδυση 524 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τη Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή Πλατυγιαλίου σε κόμβο τουρισμού πολυτελείας και ταυτόχρονα να επανασυστήσει την Αιτωλοακαρνανία στον χάρτη των διεθνών επενδύσεων. Με απόφαση που υπογράφεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και αναρτήθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη στην Διαύγεια, η ελληνική πολιτεία άναψε το πράσινο φως στη χορήγηση στρατηγικών κινήτρων στον επενδυτικό φορέα «Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε.», ανοίγοντας τον δρόμο για ένα project που συνδυάζει τουρισμό υψηλής στάθμης, εμπορικές χρήσεις, λιμενική ανασυγκρότηση και αστική ανάπλαση μεγάλης κλίμακας.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η πρώην ναυτική–βιομηχανική ζώνη του Αστακού θα γίνει ένας κόμβος luxury yachting στη Μεσόγειο, με 350 θέσεις ελλιμενισμού, οι 105 για σκάφη άνω των 40 μέτρων. Το σχέδιο περιλαμβάνει όχι μόνο λιμενικές υποδομές, αλλά και πλήρη τουριστική αναβάθμιση όπως μαρίνες, marina hubs, υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης, business centers, ακόμη και χωριό ψυχαγωγίας.
Ο χαρακτήρας του project, τόσο λόγω ύψους επένδυσης όσο και στρατηγικής βαρύτητας, εντάσσεται στην υψηλότερη κατηγορία «Στρατηγικών Επενδύσεων 1» του νόμου 4864/2021, με τις σχετικές προβλέψεις να ενεργοποιούν όλα τα διαθέσιμα κίνητρα: από ταχεία αδειοδότηση και ευέλικτη πολεοδόμηση, μέχρι παραχώρηση παραλιακής ζώνης και ειδική περιβαλλοντική μεταχείριση.
Η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω μικτού σχήματος κεφαλαίων, που περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 24 εκατ. ευρώ (4,6%), δάνεια μετόχων 82 εκατ. ευρώ (15,6%), τραπεζικός δανεισμός 226 εκατ. ευρώ (43,1%), bridge loan 31 εκατ. ευρώ (5,9%) και έσοδα από την ίδια την κατασκευή (161 εκατ. ευρώ, 30,7%)
Το ποσοστό συμμετοχής των εσόδων από την ίδια τη φάση κατασκευής δείχνει προσδοκία υψηλής εμπορικής απόδοσης και στήριξη σε cash flows από τις πρώτες φάσεις του έργου. Οι μέτοχοι δεν κατονομάζονται στην επίσημη απόφαση, ωστόσο η ίδια η φύση της επένδυσης παραπέμπει σε σχήματα με διεθνές αποτύπωμα και υψηλή εξειδίκευση σε έργα παραθαλάσσιου τουρισμού και υποδομών.
Ποιος είναι ο «στόχος» της επένδυσης
Πίσω από τις λέξεις «τουρισμός υψηλών προδιαγραφών» και «mega yachts» βρίσκεται ένα αφήγημα να καταστεί η Δυτική Ελλάδα κόμβος luxury θαλάσσιου τουρισμού, με δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων σκαφών, marina-style resort υποδομών και σύνδεσης με ευρύτερα επενδυτικά σχέδια logistics, παραθεριστικής κατοικίας και θαλάσσιων μεταφορών. Το μοντέλο παραπέμπει σε περιοχές όπως το Porto Montenegro ή η La Ciotat στην Κυανή Ακτή, με στόχευση στον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό πολύ υψηλού εισοδήματος που αναζητά marina destinations με all-in-one υπηρεσίες.
Η επένδυση καλύπτει έκταση 1.797 στρεμμάτων στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου και συνοδεύεται από κίνητρα πολεοδομικού σχεδιασμού τύπου Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε., κάτι που δίνει στον επενδυτή τη δυνατότητα ευελιξίας ως προς τη διαμόρφωση χρήσεων, ζωνών, και λειτουργιών από τουρισμό και αναψυχή έως παραθεριστική κατοικία.
Ενδιαφέρον έχει η απόρριψη του αιτήματος για αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 19.000 τ.μ., με την αιτιολόγηση ότι «δεν τεκμηριώθηκε η αναγκαιότητα». Το έργο περιλαμβάνει επίσης μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα και υποσταθμούς (93 εκατ.), ύδρευση – αποχέτευση (32 εκατ.), αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα (27,5 εκατ.), κέντρο απορριμμάτων και πετρέλευση σκαφών (18 εκατ.) και χωματουργικά και δίκτυα προσβασιμότητας (46 εκατ.)
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Παράρτημα της απόφασης περιλαμβάνονται υποχρεώσεις προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία και ευπαθείς ομάδες, βάσει του ν. 4488/2017, σε μια προσπάθεια να εναρμονιστούν οι επενδύσεις υψηλής πολυτέλειας με αρχές κοινωνικής ένταξης.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 έτη. Η περίπτωση του Αστακού αποτελεί ένα εμβληματικό test case για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να υποδεχθεί μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στη θαλάσσια οικονομία με όρους διαφάνειας, βιωσιμότητας και μακροχρόνιας απόδοσης.