Επενδύστε στο χρηματιστήριο από το κινητό

Επενδύστε στο χρηματιστήριο από το κινητό

Μια νέα εφαρμογή κάνει τις αγοραπωλησίες μετοχών πανεύκολες, γρήγορες και χωρίς προμήθεια.

Εδώ και πολλές δεκαετίες η κυρίαρχη άποψη είναι πως οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο αφορούν μόνο όσους έχουν πάρα πολλά χρήματα. Αυτό ενισχύεται κυρίως από την εικόνα που δίνουν προς τα έξω οι χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street -πολυτελή κτήρια, μαρμάρινες πλάκες, πανάκριβες υπηρεσίες- εικόνα που χρηματοδοτείται κυρίως από τις προμήθειες που εισπράττουν για κάθε συναλλαγή.

Η νέα εφαρμογή με το όνομα Robinhood φιλοδοξεί να φέρει στο χρηματιστήριο όλους εκείνους που θέλουν να επενδύσουν, αλλά δεν το κάνουν είτε επειδή έχουν λίγα χρήματα είτε επειδή δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις χρηματιστηριακές που προτιμούν να ασχολούνται με περισσότερο εύπορους επενδυτές.

Ο Vlad Tenev και ο Baiju Bhatt δημιούργησαν το Robinhood με σκοπό η πρόσβαση στο χρηματιστήριο να γίνεται από το κινητό και πανεύκολα. Δεν χρειάζεται, λένε, να είσαι κολλημένος σε ένα website στον υπολογιστή σου. Θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολο όσο να ποστάρεις μια selfie. Και τόσο φθηνό που να μην κοστίζει δεκάρα.

Σε μια εποχή που όλες οι συναλλαγές είναι αυτόματες και ψηφιακές, το να χρεώνει κανείς από 7 έως 10 δολάρια για μια εντολή είναι σαν να σου χρεώνουν την αποστολή ενός email.

Ο Tenev και ο Bhat -απόφοιτοι του Stanford- θέλουν να κάνουν εύκολη την είσοδο στο χρηματιστήριο για τον καθένα. Να μπορεί να μπει ακόμα και με λίγες εκατοντάδες δολάρια έτσι ώστε να καταλάβει πώς λειτουργούν το σύστημα και η αγορά. Δεν θα το έκανε με προμήθεια 10 δολάρια ανά συναλλαγή, αλλά είναι πολύ πιθανόν να το κάνει αν η χρέωση είναι μηδενική και οι εντολές απεριόριστες.

Το Robinhood έχει ήδη λάβει 13 εκατ. δολάρια από Series A χρηματοδότηση στην οποία συμμετείχαν ο ιδρυτής του Box Aaron Levie, ο τραγουδιστής Snoop Dogg και ο ηθοποιός Jared Leto. 500.000 χρήστες (το 80% από αυτούς είναι ηλικίας 18 έως 29) έχουν ήδη κάνει αίτηση να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή όταν αυτή γίνει διαθέσιμη στις αρχές του 2015.

Διαβάστε ακόμη: 

Αριθμοί που «ζαλίζουν» στο Kickstarter