Επενδυτές διαμαρτύρονται έξω από γραφεία της Evergrande στην Κίνα

Επενδυτές διαμαρτύρονται έξω από γραφεία της Evergrande στην Κίνα
--FILE--The logo of Evergrande Group, China's second-largest property developer by sales, is seen on the façade of its headquarters in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 24 July 2020. (Photo by Sheng Xiexiao / Imaginechina via AFP) Photo: AFP

Διαμαρτυρία έξω από γραφεία της κινεζικής Evergrande Group στην πόλη Γκουανγκζού έκαναν σήμερα επενδυτές σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα της, πολλοί από τους οποίους ανησυχούν ότι τα χρήματά τους θα θυσιαστούν προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα τα έργα της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων

Περίπου 100 άτομα φώναζαν “Evergrande, δώσε πίσω τα χρήματά μας”, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των δυσαρεστημένων επενδυτών και προμηθευτών της εταιρείας το φθινόπωρο, όταν έγινε φανερή η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της για το 2021 μειώθηκαν 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 69,5 δισ. δολάρια. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι της δόθηκε εντολή να κατεδαφίσει 39 κτίρια στη νήσο Χαϊνάν. “Η εταιρεία θα επικοινωνήσει ενεργά με τις Αρχές, σύμφωνα με την καθοδήγηση της επιστολής της απόφασης, και θα λύσει το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο”, ανέφερε η Evergrande ενημερώνοντας το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρθηκε και στις ανησυχίες για την οικονομική της θέση, σημειώνοντας: “Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση ρευστότητας, η εταιρεία θα συνεχίσει να επικοινωνεί ενεργά με πιστωτές, να επιδιώκει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους και να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών”.

Η Evergrande, που έχει χρέη πάνω από 300 δισ. δολάρια, είχε συμφωνήσει προηγουμένως να αποπληρώνει το 10% στο τέλος του μήνα που έληγε το προϊόν, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Η αλλαγή στάσης προκάλεσε τον φόβο στους επενδυτές ότι δεν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. “Νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα, και είμαι φοβισμένος, αλλά αν δεν παλέψουμε για τα δικαιώματά μας θα είναι χειρότερο”, δήλωσε μία συνταξιούχος που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών, σημειώνοντας ότι είχε επενδύσει ένα εκατομμύριο γιουάν στα προϊόντα διαχείρισης πλούτου της Evergrande.

“Η οικονομία δεν είναι καλή αυτή την ώρα, αυτοί είναι απλοί άνθρωποι και χρειάζονται τα χρήματα αυτά για τα παιδιά τους, για να στηρίξουν τους γονείς τους”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ