Επενδυτές ή το κράτος: Ποιος θα σώσει τελικά τις ιταλικές τράπεζες

Επενδυτές ή το κράτος: Ποιος θα σώσει τελικά τις ιταλικές τράπεζες

Οι ιταλικές τράπεζες αναμένουν να λάβουν το «πράσινο φως» είτε από το κοινοβούλιο είτε από τους επενδυτές προκειμένου να διασωθούν.

Για ακόμη μία φορά το ιταλικό Κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για το κρατικό πακέτο των 20 δισ. ευρώ που αφορά τη διάσωση της Monte dei Paschi de Siena και άλλων προβληματικών μικρών τραπεζών της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια της Monte dei Paschi για την άντληση των πέντε δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στις αγορές, οδηγώντας την κυβέρνηση Τζεντιλόνι το βράδυ της Δευτέρας στην απόφαση να προωθήσει το κρατικό πακέτο διάσωσης των 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη προβληματικών τραπεζών, ενώ πλέον μέχρι την Πέμπτη έχουν περιθώριο να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους οι ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνονται ενθαρρυντικά, με την τοποθέτηση ενός δισ. ευρώ από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ να μην είναι ακόμη βέβαιη.

Αν το ιταλικό Κοινοβούλιο δώσει το «πράσινο» φως στο επίμαχο πακέτο διάσωσης, μπορεί να υπογραφεί το σχετικό διάταγμα έως την Παρασκευή κι έτσι η Monte dei Paschi θα καταφέρει να υλοποιήσει το τριμερές σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησής της έως τα τέλη του έτους, που είναι η προθεσμία που έθεσε αμετάκλητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως και να έχει, όμως, θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους ομολογιούχους, αν και φαίνεται πως οι καταθέσεις θα παραμείνουν καλά προστατευμένες. «Μπορεί να κριθεί αναγκαίο να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των αποταμιευτών, αν κλιμακωθούν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας. Tο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi απαρτίζεται από τρία συγκοινωνούντα δοχεία: ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και απαλλαγή της τράπεζας από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 28 δισ. ευρώ.

Για να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια στη Monte dei Paschi, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγκαστική μετατροπή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης 4,1 δισ. ευρώ σε μετοχές. Αν, όμως, δεν προλάβει η Monte dei Paschi να υλοποιήσει το τριμερές σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης έως τα τέλη του έτους και αναλάβει την κατάσταση η ΕΚΤ, τότε κινδυνεύουν και οι ανασφάλιστες καταθέσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικά επώδυνη σε μια χώρα όπου το πολιτικό σκηνικό είναι επισφαλές μετά την επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα και την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι από την πρωθυπουργία της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έλαβε την πρωτοβουλία για την «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» της Monte dei Paschi.