Επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – Updates

Επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – Updates

Τονωτική «ένεση» αποτέλεσαν οι δηλώσεις της Κομισιόν, καθώς περιορίζεται η πτώση του Γενικού Δείκτη - «Κοκκίνισαν» τα χρηματιστήρια στις μεγάλες αγορές.

Οι δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, ότι η Ευρώπη θα στηρίζει την Ελλάδα και μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, με όποιο τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης, έδωσαν ισχυρό στήριγμα στη χρηματιστηριακή αγορά, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπερνά τα επίπεδα του 8% για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η πτώση που ξεπερνούσε το 3%, περιορίσθηκε και ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:50, διαμορφώνεται στις 874,64 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,61%.

Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί σε εύρος διακύμανσης 47 μονάδων. Έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 903,58 μονάδες (+1,65%) και κατώτερη τιμή στις 856,38 μονάδες (-3,66%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 146,45 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,24%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου(+1,40%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,27%) και των Τραπεζών (+0,06%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-3,76%), της Υγείας (-2,97%) και των Ταξιδιών (-2,48%).

Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της MIG (+1,83%), Eurobank Properties (+1,63%), Folli Follie (+1,59%), του ΟΛΠ (+1,37%), της Εθνικής (+1,08%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+0,85%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν oι μετοχές της Ελλάκτωρ (-4,28%), του ΟΤΕ (-3,76%), του ΟΠΑΠ (-3,26%), της ΜΕΤΚΑ (-2,24%), της Motor Oil (-1,93%) και της Μυτιληναίος (-1,72%).

Ανοδικά κινούνται 40 μετοχές, 77 πτωτικά και 21 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης +24,24%, Dionic +18,52%, ΑΕΓΕΚ (κ) +18,37% και ΑΤΤΙ-ΚΑΤ +17,65%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:PC Systems -16,67%, ΑΝΕΚ (κο) -14,89%, Καθημερινή -14,82% και Minerva -14,66%.

Στο κόκκινο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα επικρατεί σήμερα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων σχεδόν τριών ετών που έκαναν χθες, εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομία της περιοχής επιδεινώνεται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,2% λίγο μετά τις 11:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ είχε καταγράψει προηγουμένως απώλειες 0,5% και στη συνέχεια κέρδη 1%. Εάν ο δείκτης κλείσει και σήμερα με απώλειες, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια υποχώρησή του από το 2003.

Ο Stoxx 600 έχει υποχωρήσει 7,6% από τις 6 Οκτωβρίου, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και η γερμανική βιομηχανική παραγωγή και επενδυτική εμπιστοσύνη μειώθηκαν. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού να υποχωρεί 1,1%.

Άλλο δημοσίευμα του Bloomberg αποδίδει την καθοδική πορεία ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην απογοήτευση των επενδυτών από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν δεσμεύθηκε για το ύψος του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ. Αν και διάφορα στοιχεία, από τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας έως τη μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας, συνέβαλαν στην απογοήτευση, το κλίμα άρχισε να «στραβώνει» στις 2 Οκτωβρίου, σημειώνει το δημοσίευμα, όταν ο κ. Ντράγκι δεν ανέφερε το μέγεθος των αγορών στοιχείων ενεργητικού που θα κάνει η ΕΚΤ για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού.

Το Bloomberg σημειώνει σε δημοσίευμά του για τις αγορές ομολόγων, ότι οι χθεσινές πωλήσεις ελληνικών τίτλων προκάλεσαν ένα σχίσμα στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους, που θυμίζει το αντίστοιχο που υπήρχε πριν από τη δέσμευση του κ. Ντράγκι το καλοκαίρι του 2012 να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπισθεί το ευρώ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών τίτλων αυξήθηκαν χθες στο 7,83%, ενώ αυξήσεις σημείωσαν και οι αποδόσεις των πορτογαλικών, ιρλανδικών και ιταλικών ομολόγων.

Η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 3,28% και των ιταλικών στο 2,39%.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων των χωρών του λεγόμενου κέντρου της Ευρώπης -περιλαμβανομένων των γερμανικών και των γαλλικών- μειώθηκαν σε επίπεδα- ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια.