Επενδυτικά μαθήματα από την αναρρίχηση στο …Έβερεστ

Επενδυτικά μαθήματα από την αναρρίχηση στο …Έβερεστ

Μάθε τα όρια της αντοχής σου στο ρίσκο και στον πόνο από τη γυναίκα που έχει αναρριχηθεί στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου.

της Ζαν Τσάτσκυ

Η Άλισον Λεβίν είναι πιο σκληρή απ’ όσο δείχνει το αδύνατο παρουσιαστικό της, και σίγουρα τίποτε πάνω της δεν προδίδει το γεγονός ότι έχει αναρριχηθεί στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Και το να επενδύεις είναι επίσης σκληρότερο απ΄ό,τι φαίνεται. Στην πραγματικότητα, οι δύο αυτές δραστηριότητες – οι επενδύσεις και η αναρρίχηση – μοιάζουν σε πολλά, όπως αναφέρει και η ίδια η Λεβίν στο νέο της βιβλίο, με τίτλο «Στην Κόψη του Ξυραφιού: Η Τέχνη της Αποτελεσματικής Ηγεσίας». Ιδού μερικά από τα μαθήματα που αντλεί κάποιος τόσο από τις επενδύσεις όσο κι από την αναρρίχηση.

Γνώριζε πάντα τα όρια της ανοχής σου προς το ρίσκο και τον πόνο
Πάνω στο βουνό, γράφει η Λεβίν, πρέπει να ξέρεις πόσο ρίσκο είσαι διατεθειμένη να αναλάβεις, και να σχεδιάζεις τη διαδρομή σου αντίστοιχα. Πολλοί αναρριχητές επιλέγουν να αποφύγουν το πιο επικίνδυνο σημείο του Έβερεστ, διαλέγοντας τη βόρεια πλευρά του βουνού. Παρομοίως, ίσως είναι καλύτερα να αποφύγεις ασταθείς επενδυτικές επιλογές αν ξέρεις εκ των προτέρων ότι δεν θα αντέξεις την απώλεια του κεφαλαίου.

Ο φόβος δεν βλάπτει. Αλλά η αυταρέσκεια σκοτώνει
Όταν αντιμετωπίζεις μία δύσκολη πλαγιά του Έβερεστ, είναι φυσιολογικό να φοβάσαι, όπως εξομολογείται και η ίδια η Λεβίν. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι η αυταρέσκεια, ο εφησυχασμός, που μπορεί να σε οδηγήσει στο να σταματήσεις την πορεία σου. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις. Είναι φυσιολογικό να νοιώσεις ένα αίσθημα ανησυχίας με τις αγορές, οι οποίες είναι απρόβλεπτες από τη φύση τους. Δεν επιτρέπεται όμως αυτή η ανησυχία να καταλήξει στο αντίθετό της, στην ακινησία, η οποία ίσως σημάνει και την αποτυχία των επενδυτικών σου προσπαθειών.

Διαβάστε ακόμη: O Έλληνας που καθοδηγεί στελέχη εταιρειών στην κορυφή, με όρους βουνού

Δεν χρειάζεσαι τέλεια ορατότητα για να συνεχίσεις την πορεία σου
Την πρώτη φορά που η Λεβίν αναρριχήθηκε στο Έβερεστ, λίγο πριν την κορυφή, βρέθηκε σε μία τρομακτική χιονοθύελλα, όπου η ορατότητα ήταν κυριολεκτικά μηδενική. Τελικά αποφάσισε να επιστρέψει σε χαμηλότερο σημείο. Οχτώ χρόνια μετά, ξαναβρέθηκε στην ίδια κατάσταση, στο ίδιο σημείο. Όμως, αυτή τη φορά επέλεξε να συνεχίσει την πορεία της, ως την κορυφή. Αυτό που έμαθε ήταν ότι μπορούσε τελικά να συνεχίσει την πορεία της χωρίς να είναι σε θέση να δει επακριβώς πού πήγαινε. Κάθε επενδυτής βιώνει αυτή την αλήθεια κάθε μέρα. Το κλειδί είναι να κάνεις τη «δουλειά στο σπίτι» ώστε να λειτουργείς με όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της εκάστοτε κατάστασης.

1/9

Η πρόοδος δεν ισοδυναμεί με μία ευθεία γραμμή
Όταν αναρριχάσαι στο Έβερεστ, περνάς δέκα ή έντεκα νύχτες ανεβαίνοντας προτού φτάσεις στην κατασκήνωση βάσης. Την επόμενη μέρα, ανεβαίνεις στον επόμενο σταθμό, περνάς εκεί τη νύχτα, και την επόμενη μέρα επιστρέφεις στη βάση. Και αυτό συνεχίζεται μέχρι να φτάσεις στην κορυφή, πάνω-κάτω, πάνω-κάτω. Ο λόγος γι’ αυτή την τακτική είναι η ανάγκη «εγκλιματισμού», σημειώνει η Λεβίν. Το σώμα σου πρέπει να συνηθίσει στο υψόμετρο. Αν ένα ελικόπτερο σε άφηνε στην κορυφή του βουνού χωρίς αυτή τη συνεχή διαδικασία ανόδου-καθόδου, θα πέθαινες αμέσως. Το ίδιο ισχύει και στις επενδύσεις• είναι απαραίτητο να αναγνωρίζει κάποιος την αξία της συνεχούς επένδυσης. Ακόμα και όταν οι μετοχές δεν έχουν μία ιδιαίτερα καλή χρονιά, είναι σημαντικό το γεγονός ότι κατέχεις περισσότερες μετοχές περισσότερων εταιρειών που το πιθανότερο είναι ότι θα αξίζουν περισσότερο στο μέλλον. Και τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό ακριβώς πιστοποιούν.

Οι αποφάσεις σου επηρεάζουν όχι μόνο εσένα, αλλά και την ομάδα σου
Η λήψη μιας κακής απόφασης εν μέσω μιας αναρρίχησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σύνολο της ομάδας. «Αν αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα και χρειάζεσαι διάσωση, θέτεις άλλους ανθρώπους – τους διασώστες – σε κίνδυνο εφόσον οι διασώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες σε μεγάλο υψόμετρο», εξηγεί η Λεβίν. Παρομοίως, οι κακές επενδυτικές αποφάσεις σου μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σύντροφο και στα παιδιά σου, καθώς και σε όποιον άλλο απευθυνθείς για να σε «διασώσει».