Επενδυτικές ευκαιρίες ανατολικά…της Δυτικής Ευρώπης

Επενδυτικές ευκαιρίες ανατολικά…της Δυτικής Ευρώπης

Πωλούνται από τηλεοπτικά στούντιο μέχρι σιδηρόδρομοι, σε έναν νέο παράδεισο για επενδυτές.

Μισή υφήλιο δρόμο από τις παραδοσιακά αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι πλούσιοι επενδυτές έχουν ανακαλύψει έναν άλλο παράδεισο, με επιλογές που κυμαίνονται από κλασσικά κυβερνητικά ομόλογα έως ποδοσφαιρικές ομάδες και κινηματογραφικά στούντιο.

Η τουρκική Γαλατάσαραϊ, για παράδειγμα, με αξία 1 δισ. δολάρια, κατατάσσεται από την Deloitte ανάμεσα στις 25 πλουσιότερες ομάδες στον κόσμο και παρότι δεν αναζητά χρηματοδότες, θεωρείται πολύ ελκυστική επένδυση.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, η κυβέρνηση της Πολωνίας, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων, δημοπράτησε το στούντιο Miniatur Filmwych, το οποίο ειδικεύεται στα κινούμενα σχέδια και το στούντιο Filmowe Kronika, που παράγει ντοκιμαντέρ.

Οι επενδυτές μπορούσαν να διεκδικήσουν το 85% της Kronika με τιμή έναρξης τα 215.000 δολάρια, ενώ η αγορά μετοχών της Miniatur -που είχε έσοδα το 2010 1,8 εκατομμύρια δολάρια- ήταν ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία. Η τιμή έναρξης ήταν μόλις 110.000 δολάρια.

Ο συντηρητικός Κάρλος Σλιμ συμμαχεί με την πρωτοποριακή Shazam 

Στη γειτονιά της Ανατολικής Ευρώπης, τέτοιες ευκαιρίες είναι ψίχουλα για τους επενδυτές. Στη Ρουμανία, η κυβέρνηση πουλάει το πλειοψηφικό πακέτο των κρατικών εμπορικών σιδηροδρόμων για 81 εκατομμύρια δολάρια. Τα ταχυδρομεία της χώρας είναι προς πώληση επίσης για 112 εκατομμύρια.

Και στα όρια με την Ασία, η Άγκυρα ψάχνει επενδυτές για να αγοράσουν 1,200 μίλια αυτοκινητοδρόμου με διόδια, ίσως και τις δυο τεράστιες γέφυρες του Βοσπόρου. Προσφορές σαν κι αυτές κρύβουν βέβαια πολλούς κινδύνους και δυσκολίες για τους επενδυτές.

Αλλά με τα ασφαλή ομόλογα, σαν τα αμερικανικά ή τα γερμανικά να αποδίδουν μόνο γύρω στο 2%, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επιθυμία για ρίσκο συνεχώς αυξάνεται. Και οι χώρες της ευρύτερης περιοχής προσφέρονται δεδομένου ότι οι οικονομίες τους, παρά τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι διαφοροποιημένες, έχουν σταθερή εξαγωγική βάση και υγιείς ρυθμούς κατανάλωσης.

Οι νέοι «κυρίαρχοι του σύμπαντος»

Πρόσθετο μπόνους, είναι η φθηνή αγορά εργασίας που κάνει τις χώρες αυτές ελκυστικούς προορισμούς για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Ευρώπης. Έτσι παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν δυσκολεύεται να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Τον Ιανουάριο, όταν η Πολωνία θέλησε να συγκεντρώσει 1 δις. ευρώ επιπλέον, το 10ετές ομόλογο της είχε ζήτηση πέντε φορές πάνω από την προσφορά. Το ίδιο συνέβη και με το αντίστοιχο ομόλογο που εξέδωσε η ρουμανική κυβέρνηση, ενώ η Ουγγαρία αύξησε την προσφορά της πρώτης πώλησης ομολόγων για το 2013 περισσότερο από 50%, μετά την μεγάλη ζήτηση από επενδυτές που αναζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις για τα χρήματα τους.