Επενδυτικές ευκαιρίες στην Υπο-Σαχάρια Αφρική

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Υπο-Σαχάρια Αφρική

Η οικονομική άνοδος σε αρκετά κράτη της αφρικανικής ηπείρου ανάβει το «πράσινο φως» στις ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας.

Ημερίδα με θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υπο-Σαχάρια Αφρική» διεξήχθη σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με τη συμμετοχή του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ήδη στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και οι δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης της ελληνικής παρουσίας είναι πολύ μεγάλες.

Ο Β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Παύλος Θωμόγλου σημείωσε στην ομιλία του ότι το συνέδριο εστίασε, κυρίως, στις οικονομίες των χωρών: Αιθιοπίας, Κένυας, Μποτσουάνας, Νιγηρίας, Νοτίου Αφρικής και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες, που προσφέρουν οι χώρες αυτές στους Έλληνες επιχειρηματίες. Χώρες οι οποίες, όπως είπε, «πίσω από τις τεράστιες διαφορές βιοτικού επιπέδου με τη Δύση και την Ανατολή, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν εντυπωσιακά μακροοικονομικά δεδομένα και ορατές προοπτικές».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», όπως είπε ο κ. Θωμόγλου, «εκτιμά ότι, οι οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής, θα αναπτυχθούν φέτος με ρυθμούς της τάξης του 5,4% και το 2015 θα επιταχύνουν στο 5,8%», ενώ υπενθύμισε ότι η Αφρική προσέλκυσε το 5,7% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων που έγιναν διεθνώς το 2013, έναντι 3,6% το 2012, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Ακόμη, περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος, σύμφωνα με την African Development Bank και οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική, κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν αυξηθεί κατά 4000%, ενώ η αξία του διμερούς εμπορίου της Κίνας με την Αφρική, έχει ήδη ξεπεράσει τα 200 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε στις αρχές Αυγούστου στο πρώτο «US- Africa Leaders Summit» και φιλοξένησε περισσότερους από 40 ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου. Μια κίνηση που στέφθηκε με αρκετή επιτυχία, αν κρίνει κανείς, από τις δεσμεύσεις για επενδύσεις, άνω των 33 δισ. δολαρίων, που ανέλαβαν αμερικανικοί φορείς.

Κατόπιν όλων αυτών, και σύμφωνα με το African Union και την Economic Commission For Africa, η αφρικανική οικονομία θα τριπλασιάσει το μερίδιο της στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έως το 2050 και το κατά κεφαλήν εισόδημα, μπορεί να εξαπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα, γεννώντας μια μεσαία τάξη, που υπολογίζεται ότι, θα αριθμεί περί το 1,4 δισ. Αφρικανούς.