Η επενδυτική επέλαση των Lidl

Η επενδυτική επέλαση των Lidl

Ο πρόεδρος της Lidl Hellas Γκέοργκ Κρόελ, που βρίσκεται πίσω από τις επενδύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ της εταιρείας στην Ελλάδα, μιλάει στο Fortune. 

Ο Γκέοργκ Κρόελ είναι ο άνθρωπος που εν μέσω κρίσης μετέτρεψε τη Lidl Hellas σε μια από τις ισχυρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Τη στιγμή που αρκετές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο ή αποχώρησαν από τη χώρα, η διοίκηση της εταιρείας άρπαξε την ευκαιρία που της δόθηκε και ύστερα από δεκαεπτά χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά κατάφερε να κάνει εκ νέου αισθητή την παρουσία της.

Αναπροσάρμοσε την πολιτική της ακολουθώντας μια επιθετική στρατηγική στο θέμα των τιμών και διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων της, άλλαξε το προφίλ της και απέκτησε ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Oι Γερμανοί σηκώνουν τα μανίκια, πιάνουν δουλειά και υλοποιούν επενδύσεις 130 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς εντός του έτους δύο νέα κέντρα αποθήκευσης και διανομής τίθενται σε λειτουργία. Από αυτά θα εφοδιάζονται καταστήματα σε ολόκληρη την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.

Με το κέντρο διανομής στη Θεσσαλονίκη, ο Γκέοργκ Κρόελ φιλοδοξεί να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αποθηκευτική εγκατάσταση της Lidl σε όλη την Ευρώπη. Ο ίδιος αποκαλύπτει στο Fortune τη συνταγή που οδήγησε την εταιρεία στο να αποκτήσει μερίδιο πάνω από το 10%, σε έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Foto Mr Kroell

Πόσο δύσκολο είναι για έναν Γερμανό που προέρχεται από την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης να διαχειρίζεται μια πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα της κρίσης; Τι είναι αυτό που σας κρατάει ακόμα εδώ;
Στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας έχω εργαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπιζαν μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα. Το να εργάζομαι και να διαχειρίζομαι σήμερα μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης αποτελεί για μένα μια πρόκληση, στην οποία καλούμαι να αντεπεξέλθω. Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο οφείλει να σέβεται τους πολίτες της χώρας που τη φιλοξενεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις οικονομικές δυνατότητές τους. Αυτό συνεπάγεται μία αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ της Lidl Hellas και των καταναλωτών-πελατών μας, που δημιουργεί τις συνθήκες καταξίωσης της εταιρείας στην Ελλάδα.

Η Lidl Hellas δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά εδώ και 17 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό έχει υλοποιήσει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, διατήρησε χαμηλό προφίλ. Τι άλλαξε την τελευταία τριετία και η εταιρεία προσπαθεί να γίνει πιο ελκυστική σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες;
Η Lidl Hellas διατήρησε και εξακολουθεί να διατηρεί το χαμηλό της προφίλ. Παράλληλα, όμως, προσαρμόζουμε την πολιτική μας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Έχουμε έρθει ακόμη πιο κοντά στους Έλληνες πολίτες, στηρίζοντάς τους τη δύσκολη αυτή περίοδο μέσα από μια σειρά ενεργειών, όπως, για παράδειγμα, καμπάνιες μείωσης τιμών, ποικίλες προσφορές, δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κ.ά. Στόχος μας παραμένει να δείχνουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στην ελληνική κοινωνία και στους Έλληνες πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Τα Lidl ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν

Γιατί τα Lidl πέτυχαν να καθιερωθούν στην ελληνική αγορά, ενώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται
στον κλάδο του hard discount δεν τα κατάφεραν;
Σε μια εποχή κρίσιμη και οικονομικά δύσκολη για την Ελλάδα, η Lidl Hellas απαντά στις προκλήσεις με κινητοποίηση των επενδύσεων και σκοπό την αναθέρμανση της οικονομίας, την τόνωση της αγοράς και τη συγκράτηση της απασχόλησης. Στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας και με πράξεις ευθύνης και αλληλεγγύης τους ενισχύουμε σε κάθε ευκαιρία. Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών της, προσφέροντας στους καταναλωτές μια μεγάλη γκάμα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αλλά και ενσωματώνοντας στα καταστήματά της γωνιές bake off. Την ίδια στιγμή, δραστηριοποιείται στην ελληνική κοινωνία, συμβάλλοντας στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων και στην αναβάθμιση του τρόπου ζωής των πολιτών. Πέρα από τις χαμηλές τιμές και την ποιότητα των προϊόντων, η Lidl Hellas επενδύει στην ελληνική κοινωνία και διευρύνει σημαντικά προγράμματα κοινωνικής ευθύνης που επιτυχημένα αναπτύσσει, προς όφελος πάντα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Αυτή τη στιγμή το μερίδιο αγοράς που κατέχετε είναι κάτι περισσότερο από 10%. Πού αποδίδετε τη θεαματική αύξηση των πωλήσεων; Θεωρείτε ότι είστε από τους κερδισμένους της κρίσης;
Θεωρώ ότι σε περιόδους κρίσης δεν μπορούμε να συζητάμε για νικητές και ηττημένους. Σε τέτοιες περιόδους πρέπει από κοινού να καταβάλλουμε ομαδικές προσπάθειες για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Αυτός είναι ο στόχος μας. Το εμπορικό μοντέλο της Lidl βασίζεται όλα τα χρόνια στην απλότητα και στην αποτελεσματικότητα των εσωτερικών διεργασιών και οργανωτικών δομών, με στόχο να προσφέρει σε όλους τους πελάτες της την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή. Έχουμε συγκεκριμένες επιχειρησιακές αρχές, κανόνες συμπεριφοράς και αξίες. Αρχές απέναντι στους πελάτες και αξίες ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα προϊόντα.

Τι σηματοδοτούν για τη Lidl Hellas τα δύο νέα κέντρα αποθήκευσης και διανομής που θα προστεθούν στην αλυσίδα της μέσα στην τρέχουσα χρονιά;
Η Lidl Hellas δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη και στην επέκταση των αποθηκευτικών και logistics υποδομών της. Τα νέα υπερσύγχρονα κέντρα αποθήκευσης και διανομής συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη του αποθηκευτικού δικτύου της επιχείρησης στην Ελλάδα. Σήμερα ο αριθμός των κέντρων διανομής είναι πέντε. Από τις νέες μας εγκαταστάσεις θα εφοδιάζονται καταστήματα σε ολόκληρη την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα με όλη την γκάμα των προϊόντων μας, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων και των bake off προϊόντων. Να τονίσω ότι ειδικά το κέντρο διανομής στη Θεσσαλονίκη θα αποτελεί τη μεγαλύτερη αποθηκευτική εγκατάσταση της Lidl στην Ευρώπη. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως με την εγκατάσταση και τη λειτουργία μεγάλων αποθηκευτικών συγκροτημάτων η Lidl Hellas διασφαλίζει και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Μόνον από τα δύο αυτά νέα κέντρα αποθήκευσης θα προσληφθούν 250 άτομα.

Σχεδιάζετε περαιτέρω επέκταση του δικτύου των καταστημάτων σας για το 2014; Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας;
Διαθέτουμε περισσότερα από 220 καταστήματα και το προσωπικό σε ολόκληρη την Ελλάδα ανέρχεται σε περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους. Υπάρχει, δηλαδή, ένα δίκτυο καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια που έχει ως στόχο να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Γνώμονας όλων των προσπαθειών και των στόχων μας ήταν και είναι ο πελάτης, ενώ επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε τις ευνοϊκότερες συνθήκες λειτουργίας της εταιρείας μας ώστε οι παροχές μας να ικανοποιούν τις προσδοκίες και τις επιθυμίες των πελατών μας. Για τον σκοπό αυτό θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα επέκτασης και εκσυγχρονισμού του δικτύου των καταστημάτων μας και το τρέχον έτος.

 

Θα παροτρύνατε και άλλους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας;
Εμείς πιστεύουμε στο μέλλον της χώρας. Για τον λόγο αυτό επενδύουμε. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας, η Lidl συμβάλλει ενεργά στην κατεύθυνση αυτή. Η επιχείρησή μας, για παράδειγμα, πρόκειται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει ένα σύστημα διττής εκπαίδευσης, το οποίο θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας στη χώρα σας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ενεργά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Το σύστημα αυτό συνδυάζει την εργασιακή εμπειρία με τη θεωρητική κατάρτιση και αποτελεί για τους νέους που δεν έχουν εξειδίκευση και επαγγελματικές παραστάσεις ένα πολύ ενδιαφέρον πρώτο βήμα για να εισέλθουν στην αγορά.

* To κείμενο δημοσιεύθηκε στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα “Παραπολιτικά” στις 22 Μαρτίου και επιστρέφει στα περίπτερα Τρίτη 1η Απριλίου.