Επενδυτικό σαφάρι από το υπουργείο Ανάπτυξης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος να λειτουργήσει το ελληνικό επενδυτικό ταμείο πριν τις ευρωεκλογές.

Σειρά συναντήσεων έχει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης στο Παρίσι, προσπαθώντας να αποσπάσει τη συνεργασία των Γάλλων για το υπό σύσταση επενδυτικό ταμείο. Το Ταμείο, το οποίο έχει στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ έχει ήδη εξασφαλίσει 350 εκατ. ευρώ από την Ελληνική συμμετοχή, 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KFW, ενώ την πρόθεση να συμμετάσχει έχει εκφράσει το γαλλικό επενδυτικό ταμείο Caisse de Depots (Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών) χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμα το ύψος της συμμετοχής του. Ήδη έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με την γερμανική KfW και συνεχίζονται οι επαφές με άλλους διεθνείς φορείς, με στόχο το Ταμείο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου: «δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα τοποθετήσουμε κάποιους καλούς κυρίους να τη διοικούν αλλά δημιουργούμε ένα επιβεβαιωμένο και εγγυημένο κεφάλαιο στο οποίο όποιος αναλάβει να είναι διαχειριστής θα επενδύσει και τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια».

Διαβάστε ακόμη: Απλοποιούνται οι διαδικασίες εξαγωγών

Η Ελληνική πλευρά έχει ζητήσει για τη συμμετοχή κεφαλαίων από τα Εμιράτα στο ταμείο να κατατεθούν 250 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον και η πλευρά των Εμιράτων έχει ζητήσει να ενημερωθεί λεπτομερειακά σχετικά με το ποιος θα είναι ο διαχειριστής των κεφαλαίων. Παράλληλα η ελληνική πλευρά αναζητά επαγγελματική εταιρεία με προϊστορία σε τέτοιες διαδικασίες που θα έχει και συμμετοχή στο εγχείρημα.

Ενθαρρυντικά πάντως είναι και τα μηνύματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για άλλες επενδύσεις στην χώρα μας μετά και την υπογραφή των συμφωνιών για το θέμα της αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων αλλά και της διπλής φορολόγησης.

Τέσσερις μεγάλες κρατικές εταιρείες των Εμιράτων, η Al Maabar που δραστηριοποιείται στην αγορά του real estate, η Emirates Investment Authority, η TAQA (στον τομέα της ενέργειας ) και η Abu Dhabi Funds for Development επισκέφτηκαν την Αθήνα και ενημερώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το Invest in Greece για συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν επιδείξει για τα ΕΛ.ΠΕ και την ΔΕΠΑ, ενώ συνάντησαν και εκπροσώπους άλλων ενεργειακών εταιρειών όπως της Motor Oil και της Ενεργειακής Αιγαίου καθώς και εκπροσώπους επιχειρήσεων από τον κλάδο του τουρισμού.

Χατζηδάκης: 7,5 δισ. ευρώ από κοινοτικό κονδύλια το 2014

Στο μεταξύ, επαφές με κρατικά ταμεία αλλά και κρατικές εταιρείες της Κινάς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα θα έχει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στο ταξίδι που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Πεκίνο, στο διάστημα από 2 έως και 9 Νοεμβρίου.