Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ιαπωνίας- Τι σημαίνει και σε τι αποσκοπεί

Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ιαπωνίας- Τι σημαίνει και σε τι αποσκοπεί
Japan's Foreign Minister Toshimitsu Motegi and United Kingdom's Secretary of State for International Trade and President of the Board of Trade Elizabeth Truss attend signing ceremony of Economic Partnership Agreement (EPA) in Tokyo on Oct.23, 2020. ( The Yomiuri Shimbun ) Photo: AFP
Πρόκειται για την πρώτη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

Επίσημη εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία υπέγραψε σήμερα Παρασκευή η Βρετανία, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη συμφωνία μετά το Brexit για το εμπόριο κι ενώ με τους εμπορικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές για μια παρόμοια συμφωνία.

Η Βρετανία εγκατέλειψε επίσημα την Ε.Ε. τον Ιανουάριο και επικεντρώθηκε στη διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών με χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

«Πόσο ταιριαστό είναι να είσαι στη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου για να υποδεχτείς την έναρξη μιας νέας εποχής ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρους σε δημοσιογράφους, μετά την τελετή υπογραφής στο Τόκιο. «Αυτή είναι η πρώτη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αφού το Ηνωμένο Βασίλειο είναι για άλλη μια φορά ανεξάρτητο στο εμπόριο», πρόσθεσε.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μετά την επίτευξη ευρείας συμφωνίας της Τρους με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι τον Σεπτέμβριο. Ο Μοτέγκι επεσήμανε ότι η υπογραφή ήρθε μόλις μετά από 4,5 μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Αυτή είναι μια ένδειξη της αποφασιστικότητας της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν έντονα την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός.

Η Βρετανία δήλωσε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι το 99% των εξαγωγών της στην Ιαπωνία δεν θα υπόκειται σε δασμούς και ότι θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο κατά 15,2 δισ. λίρες (19,9 δισ. δολάρια) μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με το 2018.

Η συμφωνία καταργεί τους δασμούς της Βρετανίας στα ιαπωνικά αυτοκίνητα σταδιακά στο μηδέν έως το 2026, όπως ισχύει και στην εμπορική συμφωνία Ιαπωνίας – Ε.Ε.

Ο Μοτέγκι είπε μετά την υπογραφή, ότι μαζί με την Τρους εργάζονται έτσι ώστε η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ανέφερε επίσης, ότι η Ιαπωνία χαιρετίζει το ενδιαφέρον της Βρετανίας να ενταχθεί στην 11μελή Προοδευτική Συμφωνίας για την Εταιρική Σχέση των Χωρών του Ειρηνικού (CPTPP) και σκοπεύει να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Η Ιαπωνία είναι ήδη μέλος της CPTPP, η οποία συνδέει επίσης τον Καναδά, την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Σε συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, η Τους δήλωσε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ευκαιρία με αφορμή τη βρετανική προεδρία στη G7 και την προεδρία της Ιαπωνίας στην TPP-11 το επόμενο έτος, για να αμφισβητηθεί ο αυξανόμενος προστατευτισμός και να γίνει η βάση για το ελεύθερο εμπόριο. Η Τρους εξέφρασε επίσης το έντονο ενδιαφέρον της Βρετανίας να ενταχθεί στην εμπορική συμφωνία των 11 μελών της TPP, δήλωσε ο Νισιμούρα. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλει αίτηση για ένταξη στην TPP-11 το επόμενο έτος, η Ιαπωνία θα εκπληρώσει τον ρόλο μας ως προεδρεύουσα χώρα», συμπλήρωσε.

Η Τρους έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Βρετανία ελπίζει να υποβάλει επίσημα αίτηση συμμετοχής στην CPTPP, στις αρχές του επόμενου έτους.