Έπεσαν οι υπογραφές για την αντιστάθμιση κόστους εκπομπών ρύπων

Έπεσαν οι υπογραφές για την αντιστάθμιση κόστους εκπομπών ρύπων

Το μέτρο εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αντιστάθμιση του κόστους των εκπομπών ρύπων για τη βιομηχανία.

Το μέτρο εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και αφορά ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως χαρτοβιομηχανία, κεραμοποιία, κλωστοϋφαντουργία, βιομηχανία μετάλλων, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν με ποσό της τάξης των 15- 20 εκατ. ευρώ ετησίως, για τη χρονική περίοδο 2013- 2020.

Με τον τρόπο αυτόν αντισταθμίζεται ένα μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους που προέκυψε για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής αντιρρυπαντικής πολιτικής και την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Η ΚΥΑ έχει σταλεί για υπογραφή στους υπουργούς, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς και Οικονομικών.

Το μέτρο χρηματοδοτείται από τα έσοδα που προκύπτουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες στο εξής θα πραγματοποιούνται από τον Λειτουργό Αγοράς Ενέργειας A.E. (ΛΑΓΗΕ A.E.) και όχι από το Χρηματιστήριο, για λόγους συγκράτησης των δαπανών.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ Ιωάννης Μανιάτης επισημαίνει τα εξής: «Η αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να προστατέψει την ευρωπαϊκή και ελληνική βιομηχανία από τον διεθνή ανταγωνισμό. Είναι ένα μέτρο που ήρθε για να μείνει πολλά χρονιά, καθώς θεωρείται δεδομένη η επέκτασή τους και μετά το 2020. Η Ελληνική Πολιτεία με συντονισμένες προσπάθειες διεκδικεί την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μέσω ενός δικαιότερου συστήματος κατανομής προς τις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και έχουν απολέσει σημαντικό τμήμα της ανταγωνιστικότητάς τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ