«Έπεσε» το σύστημα τηλεκπαίδευσης πριν προλάβει να ξεκινήσει. Τι απαντά η κυβέρνηση

«Έπεσε» το σύστημα τηλεκπαίδευσης πριν προλάβει να ξεκινήσει. Τι απαντά η κυβέρνηση
Photo: pixabay.com
Στην εταιρεία η οποία είχε αναλάβει το έργο ρίχνει την ευθύνη το υπουργείο Παιδείας.

«Έπεσε» το πρωί το σύστημα της Cisco (Webex), μέσω του οποίου μαθητές και εκπαιδευτικοί στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας θα πραγματοποιούν τα τηλεμαθήματά τους από σήμερα και για τρεις εβδομάδες, λόγω lockdown.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, λειτουργούν κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αδυναμία ανταπόκρισης από το Webex ίσως να οφείλεται σε γενικότερη αποτυχία του ευρωπαϊκού σέρβερ και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται από το υπουργείο Παιδείας, όπου από το πρωί γίνονται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί το πού οφείλεται το πρόβλημα και πώς θα ξεπεραστεί.

«Λόγω τεχνικού ζητήματος της εταιρείας δεν μπόρεσαν μαθητές να κάνουν σήμερα το μάθημά τους», ενημέρωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες σήμερα για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη.

Όπως σημείωσε η υφυπουργός, η εταιρεία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλύσει το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε, και το οποίο, όπως είπε, αφορά γενικότερα την Ευρώπη.

Τέλος, τόνισε ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και γενικότερα οι πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά.

Παραίτηση Κεραμέως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το σημερινό «κρασάρισμα» της πλατφόρμας Webex για την τηλεκπαίδευση. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «νέο φιάσκο» για την κ. Κεραμέως, «μετά το κλείσιμο των σχολείων στα οποία τάχα δεν μεταδίδονταν ο ιός» και «την πρωτοφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών από τις εκλογές-παρωδία». Αναφέρει, ειδικότερα, ότι «η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco “κράσαρε” στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο».

Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την άνοιξη είχε ζητήσει επενδύσεις στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές και είχε αντιταχθεί στην παράδοση της τηλεκπαίδευσης και των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ciscο. «Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων», σχολιάζει υποστηρίζοντας πως «το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο επί 8 μήνες δεν έκανε όσα έπρεπε, αλλά μετά το νέο κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αντί να αφιερώσει μία-δύο ημέρες σε δοκιμή – προσομοίωση του συστήματος, το έθεσε σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να κινδυνεύει με blackout συνολικά όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης δεδομένων».

Η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «μετά τη χλεύη των εκπαιδευτικών, η αποδοκιμασία και η οργή της κοινωνίας για την ουρανομήκη ανικανότητα και την απύθμενη “επιτελική αριστεία” της κυβέρνησης και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, είναι εντονότερη από ποτέ».

Απευθυνόμενη στην κ. Κεραμέως, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Κυρία υπουργέ της Παιδείας, αρκετή ζημιά έχετε προκαλέσει στην εκπαίδευση μέχρι τώρα. Φτάνει ως εδώ. Παραίτηση, χθες, κυρία Κεραμέως».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ