Επέστρεψε στο Costa Concordia ο καπετάνιος που το εγκατέλειψε

Επέστρεψε στο Costa Concordia ο καπετάνιος που το εγκατέλειψε

Ο Φραντσέσκο Σκετίνο έκλαψε όταν αντίκρισε από κοντά το μισοβυθισμένο κρουαζιερόπλοιο που οδήγησε πριν από δύο χρόνια στα βράχια της νήσου Τζίλιο - (Φωτο.)

Δύο χρόνια μετά το ναυάγιο του Costa Concordia, ο κυβερνήτης του πλοίου Φραντσέσκο Σκετίνο επέστρεψε για πρώτη φορά στον «τόπο του εγκλήματος» κατόπιν εντολής του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση του ναυαγίου που συνέβη τη νύχτα της 13ης Ιανουαρίου στο ιταλικό νησί Τζίλιο.

Ο Σκετίνο, που κατηγορείται για τον θάνατο 32 ανθρώπων και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο 20ετούς κάθειρξης, οδηγήθηκε με ένα μικρό σκάφος του λιμενικού στο πλοίο που κάποτε κυβερνούσε.

Ο Ιταλός καπετάνιος, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται πως εγκατέλειψε το πλοίο ενώ βυθιζόταν και επιμένει πως δεν φέρει ευθύνη για τα τραγικά συμβάντα, έφτασε το πρωί στο νησί του Τοσκανικού Αρχιπελάγους συνοδεία αστυνομικών και σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιβατών που βρίσκονταν στο επιβατηγό πλοιάριο που τον μετέφερε στο Τζίλιο, έκλαψε όταν αντίκρυσε για πρώτη φορά «ξαπλωμένο» στη θάλασσα το «κουφάρι» του Costa Concordia.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Η «τέλεια επιχείρηση διάσωσης» του Costa Concordia

Προτού μεταφερθεί στο Concordia, ο Σκετίνο παρακαλούθησε ένα ειδικό σεμινάριο ασφαλείας για να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για την «επιβίβασή» του στο πλοίο, όπου ανέβηκε μαζί με ειδικούς απεσταλμένους του δικαστηρίου. Το μήκους 290 μέτρων κρουαζιερόπλοιο παραμένει στο νησί Τζίλιο, στα πλαίσια της εξαιρετικά περίπλοκης επιχείρησης ανόρθωσής του, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον δικαστή Τζιοβάνι Πουλιάτι του δικαστηρίου του Γκροσέτο που έχει αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση, ο πρώην κυβερνήτης ανέβηκε στο πλοίο «ως κατηγορούμενος και όχι ως ειδικός σύμβουλος» για τα αίτια του δυστυχήματος.

«Θέλουν να με παρουσιάσουν ως αδύναμο, όπως πριν από δύο χρόνια. Δεν είναι έτσι. Θέλω να δείξω πως είμαι τζέντλμαν, όχι δειλός», φέρεται να δήλωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο πρώην κυβερνήτης που κατηγορείται πως εγκατέλειψε το πλοίο τη νύχτα του ναυαγίου προτού ολοκληρωθεί η ασφαλής αποβίβαση και των 4.229 επιβατών που μετέφερε το κρουαζιερόπλοιο.

Ο Φραντσέσκο Σκετίνο έχει στο παρελθόν δηλώσει μετανιωμένος για το δυστήχημα, ζητώντας μέσω του δικηγόρου του συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Παρ’ όλα αυτά, επιμένει πως σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το πλοίο.

Διαβάστε ακόμη: Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα στο Costa Concordia