Επιχειρηματίες από… κούνια!

Επιχειρηματίες από… κούνια!

Ένα νέο πρότυπο σχολείο βοηθάει εκείνα τα παιδιά που θέλουν...να συνδυάσουν από νωρίς την επιχειρηματικότητα με την τεχνολογία. 

Ο Τόμας Σουέρζ δεν είναι ο κλασσικός τύπος εφήβου. Μόλις στα 15 του, έχει ήδη τη δική του επιχείρηση. Για την ακρίβεια, ίδρυσε την CarrotCorp από τότε που ήταν 11 ετών, όταν έφτιαξε το πρώτο app του!

Είναι το δημοφιλές παιχνίδι για smartphone «Bustin Jieber», όπου ο χρήστης διασκεδάζει δίνοντας νοητά ξυλιές στον ιδιόρρυθμο ποπ σταρ Τζάστιν Μπίμπερ, κάνοντάς τον να ουρλιάζει, υπό τη μουσική υπόκρουση του σόου του Μπένι Χιλ.

Έκτοτε, βέβαια, κύλησε πολύ «νερό» στο επιχειρηματικό «αυλάκι» του ανήλικου επιχειρηματία από την Καλιφόρνια. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε κεντρικό ομιλητή τεχνολογικών συνεδρίων. Κάνει παραγωγές και τεχνολογικές αξιολογήσει για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Tribeca.

Στον ελεύθερο χρόνο του εργάζεται πάνω σε νέα apps για smartphones ή για το Google Glass, που φορά όλη την ώρα που δεν είναι στο σχολείο. Μακράν το μεγαλύτερο σχέδιό του πάντως είναι να αναπτύξει τη δική του πατέντα για τους 3D εκτυπωτές οικιακής χρήσης, που όπως λέει θα τους κάνει να λειτουργούν δέκα φορές γρηγορότερα από τους σημερινούς!

«Θέλω να κάνω ολοένα και περισσότερα, να καινοτομώ», λέει ο 15χρονος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στο BBC. Αυτό που τον προβληματίζει, παρατηρεί, δεν είναι το πόσο διαφορετική είναι η καθημερινότητά του από αυτή ενός συνομήλικού του, αλλά το γεγονός ότι στα σχολεία στο Μανχάταν Μπιτς της Καλιφόρνια, όπου ο Τόμας μένει με την οικογένειά του, δεν υπάρχουν καν τεχνολογικά μαθήματα, που θα τον εφοδίαζαν για το μέλλον.

«Πολλά παιδιά της ηλικίας μου θέλουν να μάθουν», σχολιάζει, «όμως δεν υπάρχουν σχολεία που να διδάσκουν προγραμματισμό». Προς αναπλήρωση πάντως αυτού του κενού λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες ένα πρότυπο σχολείο στο Λος Άντζελες, που απευθύνεται σε παιδιά όπως ο Τόμας. Τους υποψήφιους μελλοντικούς δισεκατομμυριούχους δηλαδή…

Στις τάξεις του Incubator School, οι μαθητές -ηλικίας 11 έως 13 ετών- συνδυάζουν την επιχειρηματική ορολογία με τη γλώσσα των video games. Δεν αποφοιτούν, παρά κάνουν «level up»! Συζητούν στρατηγικές διανομής των κερδών για το περίπτερο λεμονάδας που έχουν στήσει. Και η έναρξη μιας επιχείρησης δεν ενθαρρύνεται απλά, αλλά σύντομα θα αποτελεί και υποχρεωτικό μέρος του προγράμματος σπουδών.

«Επικεντρωνόμαστε στην νεοτερικότητα. Θέλουμε τα παιδιά να φτιάξουν τις δικές τους start-ups. Θεωρούμε το ίδιο το σχολείο μας μία start-up. Κι έτσι διαρκώς πειραματιζόμαστε στο να παρέχουμε την εκπαίδευση που πραγματικά θέλουν τα παιδιά», εξηγεί στο BBC η Ζουγιάτα Μπατ, ιδρύτρια του Incubator School κι επικεφαλής των δασκάλων. Αν και πολλά από τα παιδιά εδώ ονειρεύονται να γίνουν οι μελλοντικοί Ζούγκερμπεργκ αυτού του κόσμου, η κ. Μπατ λέει η φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών αποτελεί «αντίδοτο» στις όποιες τάσεις απληστίας.

«Θέλουμε τα παιδιά να βλέπουν τον κόσμο και να λένε: αυτά είναι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν», επισημαίνει, «και να προσπαθούν να βρίσκουν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να κάνουν τα πράγματα καλύτερα».

Κοντή γιορτή, θα δείξει…

Διαβάστε ακόμη: 

Baby… Μίδες!

Οι Έλληνες καλλιτέχνες των video games