Επιχειρηματίες από σπόντα!

Επιχειρηματίες από σπόντα!

Πώς τα γυρίσματα της ζωής μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Άλλοι από τύχη κι άλλοι από σπόντα, συγκαταλέγονται στην φετινή λίστα «Inner City 100» των ταχύτερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ. Κοινά χαρακτηριστικά με τους από… κούνια επιχειρηματίες είναι ότι αγαπούν τη σκληρή δουλειά, κατανοούν τη σημασία της απέριτου και μοιράζονται το ίδιο πάθος για την καινοτομία.

 

Από ρεπόρτερ, εργοδότης
 Η Τέρι Ούρμπας ήθελε να κάνει ακόμη πιο μεγάλη οικογένεια από αυτή που ήδη είχε. Γι’ αυτό  και το 2002 εγκατέλειψε τη δουλειά της ως δικαστική ρεπόρτερ στο Πίτσμπουργκ,  επιλέγοντας να δουλέψει ως freelancer απ’ το σπίτι.

Τελικά, δέκα χρόνια αργότερα, η… οικογένειά της πράγματι μεγάλωσε κατά 30 μέλη! Τόσοι  για την ακρίβεια είναι σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία της, Network Deposition Services,  με έσοδα 2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο!

«Αντί να κάνω περισσότερα παιδιά, απέκτησα περισσότερους πελάτες», λέει σήμερα η Τέρι,  εξιστορώντας στο Fortune πώς κατάφερε στο μεσοδιάστημα να φέρει την εταιρεία της στην  16η θέση της λίστας «Inner City 100».

Κομβικό σημείο στη νέα καριέρα της ως επιχειρηματία ήταν η ανέλπιστη συνεργασία με μία  μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, που ζητούσε έναν έμπειρο επαγγελματία για προφορικές  καταθέσεις μαρτύρων σε υποθέσεις πελατών της. «Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν  προλάβαινα πια να τα κάνω όλα μόνη», περιγράφει η Τέρι. Κι έτσι, η Network Deposition  Services άρχισε να μεγαλώνει, αρχικά σε προσωπικό, σήμερα πια με παραρτήματα σε  διάφορα σημεία των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Ένας εκατομμυριούχος… σκουπιδιάρης!

 

Από ασφαλιστής, ελαιοχροματιστής και μετά… επιχειρηματίας!

Όταν ο Ένρι Γκουντιέρεζ απολύθηκε από τη δουλειά του ως ασφαλιστής, το 1992, αποφάσισε να μην τα… βάψει μαύρα. Έχοντας ήδη ένα χρέος 60.000 δολαρίων στις πιστωτικές κάρτες του, αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέ

ψη να γίνει ελαιοχρωματιστής όταν του παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία. Κατάφερε έτσι να βγάζει για καιρό τα προς το ζειν. Κι όχι μόνον…

Παρά την αχρωματοψία του (!), κατάφερε, προσφέροντας ως αντάλλαγμα τις υπηρεσίες του, να πληρώσει τα μαθήματα σε μίαειδικευμένη στο νέο επαγγελματικό του τομέα τεχνική σχολή του Λος Άντζελες. Έβγαλε επαγγελματική άδεια ελαιοχρωματιστή. Και μέσα σε λίγο καιρό έφτιαξε τη δική του εταιρεία.

Οι δουλειές τελικά απογειώθηκαν, χάρη στη φαεινή ιδέα ενός φίλου και στη διαπίστωση ότι η αφαίρεση τοξικών, μολυβδούχων χρωμάτων από τους τοίχους κτιρίων ήταν μία εξαιρετικά προσοδοφόρα προοπτική.

Για τις ανάγκες του νέου εγχειρήματος, ο Γκουντιέρεζ επέστρεψε για λίγο στα θρανία. Και τώρα είναι ο CEO της Allied Industries, που ειδικεύεται στην αφαίρεση επιβλαβών υλικών από το περιβάλλον, απασχολεί 300 εργαζόμενους, βρίσκεται στην 19η θέση του «Inner City 100» και παρουσιάζει κέρδη περί τα 50 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο!

Το καλύτερο μέρος της δουλειάς του -επισημαίνει σήμερα στο Fortune– είναι όταν βοηθά ανθρώπους που έχουν δυνατότητες, αλλά δεν μπορούν να τις αναπτύξουν, εξαιτίας ανάλογων προβλημάτων με εκείνα που αντιμετώπιζε παλιά κι ο ίδιος. «Μου αρέσει να προσλαμβάνω ανθρώπους και να τους βλέπω να εξελίσσονται», τονίζει. «Υπάρχουν πολλοί που έχουν τη θέληση και την επιθυμία, αλλά δεν έχουν τα μέσα στη ζωή…».

Ποτέ δεν είναι αργά για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 

Από κομπιουτεράς, «άρχοντας» των εγγράφων

Ο Τζον Τρέντενικ, αντίθετα, πήγε από τα ψηλά στα χαμηλά για να φτάσει  τελικά στην επιτυχία. Τα… ψηλά ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν  ως συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Holland & Hart του Ντένβερ  κατάφερε να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για υπολογιστές, το οποίο επέτρεπε  στους εργαζόμενους να μοιράζονται ψηφιακά τα έγγραφα της εταιρείας.

Τα πράγματα πήγαν θεαματικά καλά και το πρόγραμμά του άρχισαν να το  ζητούν κι άλλες εταιρείες. Κι έτσι, έφθασε η στιγμή που ο Τζον βρέθηκε  γενικός διευθυντής της θυγατρικής Catalyst Repository Systems.

Τα χαμηλά ήρθαν το 2000, όταν η Holland & Hart χρεοκόπησε,  συμπαρασύροντας στην κατρακύλα τη δική του εταιρεία. Όμως, μέσα σε μία  πενταετία, ο Τζον κατάφερε να πάρει την ιδιοκτησία της Catalyst Repository  Systems, βοηθώντας την να ξανασταθεί επιχειρηματικά.

Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 130 εργαζόμενους, έχει γραφεία σε διάφορα σημεία στον πλανήτη, αναμένει έσοδα κοντά στα 29 εκατομμύρια δολάρια για φέτος και ήδη βρίσκεται στην 35η θέση της λίστας “Inner City 100”.

«Πάντα θα υπάρχουν στιγμές που ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι θα σου πούνε ότι ήρθε η ώρα να τα παρατήσεις», λέει. «Μην το κάνεις»!