Οι επιχειρηματικές συμβουλές του CEO του Twitter

Οι επιχειρηματικές συμβουλές του CEO του Twitter

O Dick Costolo εξηγεί σε νέους επιχειρηματίες πως να δημιουργούν επιτυχημένη ομάδα.

του Λόρενς Σίγκαλ

O διευθύνων σύμβουλος του Twitter Dick Costolo είναι ευρέως αποδεκτός σαν ιδιοφυΐα στο χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει την εταιρεία του, η οποία ετοιμάζεται να προβεί στην πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Costolo, που πήγε στο Twitter το 2009 και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2010, παραδίδει μαθήματα βάσει της ίδιας ύλης που διδάσκει σε διευθυντές στο Twitter. Στη διάρκεια μιας σύντομης παρουσίασης στο πλαίσιο της συνάντησης που διοργανώνει το TechCrunch Disrupt, ο Costolo προσέφερε μερικές από αυτές τις συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες, δίνοντάς τους ένα σαφές μήνυμα για το πώς να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη ομάδα.

Η πρώτη συμβουλή του Costolo; «Το να διοικεί κανείς προσπαθώντας να είναι αρεστός είναι εγγύηση αποτυχίας». Και προσθέτει: «Αν είσαι ο εαυτός σου και διοικείς με βαθιά μέριμνα για τους υπαλλήλους σου, αλλά δίχως να ανησυχείς για το τι σκέφτονται για εσένα, θα γίνει όσο πιο επιτυχημένος είναι δυνατό να γίνεις».

Διαβάστε ακόμη: Τι ξεχωρίζει τους ηγέτες από τους απλούς μάνατζερ

Ο Costolo έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση νέων επιχειρήσεων στην καριέρα του. Η προηγούμενη εταιρεία του, η FeedBurner, εξαγοράστηκε από την Google το 2007. Και ο Costolo προσελήφθη από το Twitter στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή σε μια ταραγμένη περίοδο που διένυε η εταιρεία, καθώς είχαν μόλις αποχωρήσει αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη αφήνοντας ένα κενό ηγεσίας.

Ο Costolo παραδέχεται ότι το στήσιμο μιας νέας επιχειρηματικής προσπάθειας δεν είναι εύκολο. Παροτρύνει τους νέους επιχειρηματίες να είναι διαφανείς ως προς τις προθέσεις τους εξαρχής, και τους συνέστησε να είναι ακέραιοι στην προσπάθεια τους να μιμηθούν άλλες επιτυχημένες προσπάθειες συναδέλφων τους.

«Το πρόβλημα είναι ότι εδώ στο Σαν Φρανσίσκο και τη Silicon Valley έχουμε την τάση να θεοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους θεωρούμε τους τέλειους ηγέτες,» είπε ο Costolo. «Κρατάμε σημειώσεις και προσπαθούμε να μιμηθούμε τις επιτυχίες τους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι… το ίδιο άτομο που σήμερα επευφημείται μπορεί σε δέκα χρόνια από σήμερα να το αποδοκιμάζουμε».

Ο Costolo έκανε επίσης αναφορά σε μια συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pinterest, Ben Silbermann, σύμφωνα με τον οποίον όλοι οι αξιοζήλευτοι επιχειρηματίες μοιάζει να κατέχουν κάποια ιδιαίτερη υπεράνθρωπη δύναμη. «Βρείτε τη δική σας υπερδύναμη και στηριχτείτε πάνω της», συμβούλευσε. «Ο καθένας σας είναι ξεχωριστός και όλα είναι πιθανά».

Διαβάστε ακόμη: Η «μαύρη αγορά» του Twitter