Επιχειρηματικότητα γένους θηλυκού: 4 συμβουλές – μάντρα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε

Επιχειρηματικότητα γένους θηλυκού: 4 συμβουλές – μάντρα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε
Young woman working on computer at home (Photo by ©JFCreatives / Image Source / Image Source via AFP) Photo: AFP
Η αλήθεια είναι πως ακόμη και εν έτει 2022 οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι, αλλά και οι ευκαιρίες δεν είναι ισομερώς κατανεμημένοι μεταξύ ανδρών και γυναικών επιχειρηματιών.

Η δημιουργία μιας επιχείρησης συνιστά ένα project εν εξελίξει, καθώς η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή της εξαρτώνται άμεσα από το τι συμβαίνει στον κλάδο – και εν γένει στην παγκόσμια οικονομία – όπως επίσης και από το βαθμό προσαρμοστικότητας που δείχνει η διοίκηση σε νέες τάσεις και ανάγκες. Όποιος πάρει την απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με το επιχειρείν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίζει προκλήσεις, να μάθει να διαχειρίζεται τις αποτυχίες του και να είναι ανθεκτικός.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και εν έτει 2022 οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι, αλλά και οι ευκαιρίες δεν είναι ισομερώς κατανεμημένοι μεταξύ ανδρών και γυναικών επιχειρηματιών. Αν μάλιστα μιλάμε για γυναίκες, τότε ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς το σημείο εκκίνησης και τα χρήσιμα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους συγκριτικά με τους άνδρες επιχειρηματίες είναι αρκετά διαφορετικά.

Ανεξαρτήτως όμως φύλου, ένας επιχειρηματίας για να μετουσιώσει την ιδέα του σε πράξη, να κάνει αισθητή την παρουσία του στην αγορά και να κεντρίσει το ενδιαφέρον δυνητικών πελατών, χρειάζεται ισχυρό κεφάλαιο, εξαιρετικά κοινωνικά δίκτυα, πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία και αποτελεσματική νομική υποστήριξη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Global Entrepreneurship Monitor, 252 εκατομμύρια επιχειρηματίες από τα 582 εκατομμύρια περίπου στον κόσμο είναι γυναίκες. Προσθέτοντας σε αυτό το νούμερο επιπλέον 153 εκατομμύρια γυναίκες που έχουν ήδη διευθύνει επιχειρήσεις, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος και τον αντίκτυπο των γυναικών στις επιχειρήσεις. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πλέον το 41% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού και ελέγχουν περισσότερα από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια δαπάνη, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Εν αντιθέσει με το παρελθόν, οι γυναίκες σήμερα τολμούν να κάνουν το επόμενο βήμα και να πάρουν το επιχειρηματικό ρίσκο που θα τους αλλάξει τη ζωή. Διαθέτοντας ισχυρά γυναικεία πρότυπα, αλλά και μορφωτικό υπόβαθρο, προτιμούν να είναι αφεντικά του εαυτού τους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που ασχολούνται ενεργά με το κοινωνικό επιχειρείν θέλοντας να αφήσουν  ένα θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται.

Η Ιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια του Contemporary Connect, Meher Gupta, έχει αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα οπτική αναφορικά με το πώς οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να τα καταφέρουν πηγαίνοντας κόντρα στις αντιξοότητες που θα βρεθούν στο διάβα τους.

Είτε θέλετε να κάνετε τα επόμενα βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο, είτε είστε ήδη μια καθιερωμένη επιχειρηματίας, η κα Gupta μοιράζεται 4 συμβουλές – μάντρα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε, εάν τις ακολουθήσετε ευλαβικά και στο σύνολό τους.

Όλα ξεκινούν με ένα ισχυρό όραμα

Θα ανακαλύψετε πολλά συναρπαστικά πράγματα στη διαδικασία έναρξης της δικής σας επιχείρησης. Είναι εύκολο να αποσπαστείτε γιατί το εγχείρημά σας μοιάζει με το μωρό σας. Φροντίστε να διατηρήσετε ένα σαφές όραμα για την επιχείρησή σας. Η αποτυχία είναι μέρος κάθε νέας αρχής, αλλά ένα εκατομμύριο κακουχίες δεν πρέπει να είναι αρκετές για να σας σταματήσουν. Μην υποτιμάτε ποτέ τις δυνατότητές σας όταν διευθύνετε την επιχείρησή σας. Κρατήστε εφικτούς σύντομους στόχους που θα σας οδηγήσουν σταδιακά προς το όνειρό σας. Το να παραμένετε αφοσιωμένοι στο όραμά σας θα σας επιτρέψει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε. Και όταν συνειδητοποιήσετε ότι η επιχείρησή σας έχει καλή απόδοση, συνεχίστε να κάνετε τα πράγματα που κάνουν την επιχείρησή σας να θριαμβεύει.

Ποιο είναι το κοινό-στόχος σας;

Σε ποιον απευθύνομαι, ποια ανάγκη προσπαθώ να του καλύψω και ποιο το κεντρικό μήνυμα που θέλω να περάσω; Η βαθιά και συνεχώς εξελισσόμενη κατανόηση του κοινού σας θα σας βοηθήσει να πάρετε αποτελεσματικές αποφάσεις. Αρκετοί επιχειρηματίες συχνά δημιουργούν εταιρείες, προϊόντα και μάρκες χωρίς να ορίζουν το κοινό-στόχο τους. Το κοινό-στόχος σας δεν είναι μόνο ο πελάτης, αλλά οι υπάλληλοί σας, οι συνομήλικοι, οι παράγοντες επιρροής- όλοι όσοι δηλαδή θα αποτελέσουν τα περιουσιακά σας στοιχεία με διαφορετικούς τρόπους. Να θυμάστε πάντα ότι όλοι αγαπούν μια εταιρεία που κατανοεί τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και είναι σε θέση να ακολουθήσει τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται. Για να είναι κανείς επιτυχημένος, απαιτείται επιχειρηματική ευελιξία, επιθυμία να μάθει και να προσαρμόζεται σε νέες διαδικασίες ή τεχνολογία.

Μην αφήνετε τα οικονομικά σας στην τύχη τους

Οι ταμειακές ροές είναι μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση για αρκετούς επιχειρηματίες, όχι μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες. Γνωρίζοντας πόσα χρήματα μπορεί να ξοδέψει η επιχείρησή σας μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε προτεραιότητα σε ό,τι είναι πιο σημαντικό. Το να έχετε ένα οικονομικό αντίγραφο ασφαλείας είναι πολύ σημαντικό – θα μπορούσε να γίνει με τον προγραμματισμό ενός προϋπολογισμού και τον καθορισμό μιας ώρας κάθε μήνα για την επανεξέταση των οικονομικών. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με το χρέος – αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους “δολοφόνους” των επιχειρηματικών ονείρων.

Μη φοβάστε να ζητάτε βοήθεια

Στο επιχειρείν δεν χωράνε ο εγωϊσμός και η υπεροψία. Μόνο μέσα από συνέργειες και συνεργασίες μπορεί κανείς να μεγαλώσει την επιχείρησή του. Ένας μοναχικός παίχτης, όσο καλός και αν είναι, δύσκολα εξελίσσεται όταν εμμένει στις ίδιες πρακτικές. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση, θα χρειαστείτε, όπως επισημαίνει η κα Gupta, βοήθεια. Είτε αντιμετωπίζετε μια εργασία που δεν ξέρετε πώς να κάνετε, δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χρόνος για να την κάνετε ή απλώς είστε εξαντλημένοι – μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και να απευθυνθείτε στο δίκτυο των φίλων, της οικογένειάς σας, αλλά και σε επαγγελματίες. Ένα υγιές δίκτυο είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Πρέπει να ξεπεράσετε τον φόβο της απόρριψης και να αναζητήσετε βοήθεια σαν να είναι μέρος της εργασίας σας.