Επιχειρήσεις και καταναλωτές ενισχύονται απέναντι στα καρτέλ

Επιχειρήσεις και καταναλωτές ενισχύονται απέναντι στα καρτέλ

Απευθείας και ευκολότερα θα διεκδικούν αποζημιώσεις όσοι πληγούν από μοχλεύσεις της αγοράς.

Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, η οδηγία βάση της οποίας οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στο εξής θα μπορούν να διεκδικούν απευθείας και ευκολότερα αποζημιώσεις, για ζημιές που υπέστησαν από καρτέλ.

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ., Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των καταναλωτών και συγκεκριμένα:

– αφενός, οι αποφάσεις των Επιτροπών Ανταγωνισμού που βεβαιώνουν πως υπήρξε παραβίαση του δικαίου ανταγωνισμού, θα είναι δεσμευτικές στο εξής για τα δικαστήρια και ο πολίτης δεν θα ταλαιπωρείται με το να αποδεικνύει εκ νέου πώς παραβιάστηκε ο νόμος

– αφετέρου, πλήρη αποζημίωση θα δικαιούνται όλοι οι θιγόμενοι. Δηλαδή οι όχι μόνον οι άμεσοι πελάτες του εκάστοτε παραβάτη -π.χ. όχι μόνον ο χονδρέμπορος- αλλά και οι επόμενοι κρίκοι στην αλυσίδα: οι τοπικοί αντιπρόσωποι, οι λιανέμποροι, κλπ.

O κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη: «ως Ελληνική Προεδρία εργαστήκαμε εντατικά για να γίνει πραγματικότητα αυτή η Οδηγία, κάτι που αναφέρεται άλλωστε στην σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου και πετύχαμε να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα. Είμαι βέβαιος ότι η Οδηγία αυτή θα μεταφερθεί το ταχύτερο στην ελληνική έννομη τάξη και πάντως πριν τη λήξη της διετούς προθεσμίας που δίνει η ΕΕ».