Επιδείνωση της πανδημίας δείχνουν οι τελευταίες αναλύσεις στα αστικά λύματα

Επιδείνωση της πανδημίας δείχνουν οι τελευταίες αναλύσεις στα αστικά λύματα
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να κρατά το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Από την στιγμή που παραλαμβάνουν το δείγμα, αυτό μεταφέρεται σε δύο φυγοκεντρικούς σωλήνες των 50 ml για να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο που αφορά το στάδιο της προσυγκέντρωσης του δείγματος. Οι ερευνητές τοποθετούν τους φυγοκεντρικούς σωλήνες μέσα σε μια συσκευή που λέγεται ψυχόμενη φυγόκεντρος, η οποία έχει ρυθμιστεί στους 4οC για να απομακρυνθούν τα σωματίδια μεγάλου μεγέθους και τα βακτήρια. Το επόμενο στάδιο αφορά την απομόνωση του ιικού φορτίου . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προβληματισμό προκαλεί η ανίχνευση κορωνοϊού στα λύματα για την εβδομάδα 10-16 Μαΐου, η οποία ανακοινώθηκε χθες, καθώς σε μόλις 3 από τις 11 συνολικά παρακολουθούμενες περιοχές της χώρας εμφανίστηκε ουσιαστική υποχώρηση της επιδημίας. Οι υπόλοιπες 7 περιοχές είχαν είτε σταθερή είτε ανοδική πορεία και μόνο σε μία δεν ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο. Η εικόνα αυτή είναι διαφορετική σε σχέση με τα στοιχεία των προηγούμενων 3 εβδομάδων, γεγονός που δείχνει μια αντιστροφή στην πορεία των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ:

  • Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο των έξι από τις έντεκα περιοχές που ελέγχονται από το δίκτυο. Ειδικότερα καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα περιοχές παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες ήταν +198% στα Χανιά, +94% στο Ηράκλειο, +45% στην Αλεξανδρούπολη και +36% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.
  • Την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Απριλίου – 2 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των 10 από τις 11 περιοχές. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Λάρισα με εύρος από -64% έως -82%, ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στην Αλεξανδρούπολη (-24%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-18%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το φορτίο στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Πάτρα, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -1% έως -5%. Οριακά αυξητική τάση (+21%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στο Βόλο.
  • Την περίοδο 26-29 Απριλίου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 19-25 Απριλίου 2021 σε 9 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο. Συγκεκριμένα καθαρά πτωτικές μεταβολές σημειώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-85%), στο Ρέθυμνο (-79%) και στη Θεσσαλονίκη (-39%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στα Χανιά (-28%), στη Λάρισα (-19%) και στην Ξάνθη (-16%). Σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, στο Βόλο και στο Ηράκλειο, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -7% έως +7%.Καθαρά αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε μόνο στην Αλεξανδρούπολη (+71%), ενώ οριακά αυξητική (+25%)παρουσιάστηκε η μεταβολή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας.
  • Την εβδομάδα 19 έως 25 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές. Οι οριακές μεταβολές σημειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη (-21%), στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο(+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%). Μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είχε παρατηρηθεί στην Περιφέρεια της Αττικής (-33%), με το φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως σημειώνεται από το δίκτυο παρακολούθησης οι μεταβολές της τάξης του 25-30% δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ενδεικτικές ειδικά για τα πιο μεγάλα αστικά κέντρα και μάλιστα μια τέτοια μεταβολή δεν αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση και σε αντίστοιχη υποχώρηση της επιδημίας δηλαδή των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Φαίνεται λοιπόν από τα στοιχεία ότι η Αττική ναι μεν παρουσίασε σχετική μείωση όμως αφενός ήταν πολλή χαμηλή, αφετέρου δε φαίνεται να συνεχίζεται, ώστε να υπάρχει αισιοδοξίας αποκλιμάκωσης. Να αναφερθεί δε πως υπήρξε και κινητικότητα του πληθυσμού από την περιφέρεια της πρωτεύουσας προς άλλες περιφέρειες την περίοδο του Πάσχα και είναι λογικό να υπάρχει μια υποχώρηση.

Χθες η συγκεκριμένη περιφέρεια παρουσίασε σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων τα οποία μετά από αρκετό καιρό αποτέλεσαν και πάλι πάνω από το 50% των συνολικών που επιβεβαιώθηκαν στην Επικράτεια και μάλιστα σε μεγαλύτερο αριθμό τεστ.

Πηγή: News247.gr