Επιφυλακτική εμφανίζεται η UBS για την υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

Επιφυλακτική εμφανίζεται η UBS για την υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ
epa06679983 IMF Managing Director Christine Lagarde arrives for a panel discussion on Reforming the Euro Area: Views from inside and outside of Europe during the 2018 World Bank Group IMF Spring Meetings at IMF Headquarters in Washington, DC, USA, 19 April 2018. 2018 International Monetary Fund World Bank Group Spring Meetings run through 17-21 April 2018. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ρόλος της εμπειρίας της ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Το περιορισμένο οπλοστάσιο της ΕΚΤ. Η σημασία των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Εφόσον εγκριθεί η υποψηφιότητά της, η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη πρόεδρος της ΕΚΤ χωρίς καμία εμπειρία στη νομισματική πολιτική, τονίζει σε ανάλυσή της η UBS όπου διατυπώνει επιφυλάξεις ως κατά πόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι κατάλληλη για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι.

«Πιστεύουμε πως η εμπειρία της στη διοίκηση, συμπεριλαμβανόμενης της θητείας της ως προέδρου του ΔΝΤ, θα τη βοηθούσε να ηγηθεί της ΕΚΤ… Ωστόσο, η Λαγκάρντ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στο μέλλον. Αν και η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρείται υποψήφια με προσόντα, αυτό δεν θα κάνει απαραιτήτως την Ευρώπη έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις…».

Στην ανάλυσή της η ελβετική τράπεζα σχολιάζει πως η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιδράσει σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αδυναμίας με σχετικά περιορισμένη δύναμη πυρός. Το βασικό επιτόκιο είναι στο -0,4% και η ΕΚΤ έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων σε σχέση με την Fed, σχολιάζει η UBS.

Επιπλέον, η οικονομία της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην παγκόσμια ζήτηση που έχει υπονομευθεί από τις ανησυχίες για την κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο που όμως μπορεί να βελτιωθεί μετά την πρόσφατη ανακωχή. Ο δείκτης νέων παραγγελιών βρίσκεται στο 52, ελάχιστα πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση των επιχειρήσεων. Η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σε επίπεδα κάτω από εκείνα που προβλέπονται για την αμερικανική οικονομία. Τέλος, η UBS καταγράφει ως πρόκληση και την αναιμική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούνιο μόλις στο 1,1%.