Επιφυλακτική εμφανίζεται η UBS για την υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

Ο ρόλος της εμπειρίας της ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Το περιορισμένο οπλοστάσιο της ΕΚΤ. Η σημασία των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Εφόσον εγκριθεί η υποψηφιότητά της, η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη πρόεδρος της ΕΚΤ χωρίς καμία εμπειρία στη νομισματική πολιτική, τονίζει σε ανάλυσή της η UBS όπου διατυπώνει επιφυλάξεις ως κατά πόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι κατάλληλη για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι.

«Πιστεύουμε πως η εμπειρία της στη διοίκηση, συμπεριλαμβανόμενης της θητείας της ως προέδρου του ΔΝΤ, θα τη βοηθούσε να ηγηθεί της ΕΚΤ… Ωστόσο, η Λαγκάρντ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στο μέλλον. Αν και η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρείται υποψήφια με προσόντα, αυτό δεν θα κάνει απαραιτήτως την Ευρώπη έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις…».

Στην ανάλυσή της η ελβετική τράπεζα σχολιάζει πως η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιδράσει σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αδυναμίας με σχετικά περιορισμένη δύναμη πυρός. Το βασικό επιτόκιο είναι στο -0,4% και η ΕΚΤ έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων σε σχέση με την Fed, σχολιάζει η UBS.

Επιπλέον, η οικονομία της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην παγκόσμια ζήτηση που έχει υπονομευθεί από τις ανησυχίες για την κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο που όμως μπορεί να βελτιωθεί μετά την πρόσφατη ανακωχή. Ο δείκτης νέων παραγγελιών βρίσκεται στο 52, ελάχιστα πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση των επιχειρήσεων. Η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σε επίπεδα κάτω από εκείνα που προβλέπονται για την αμερικανική οικονομία. Τέλος, η UBS καταγράφει ως πρόκληση και την αναιμική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούνιο μόλις στο 1,1%.