Η επικεφαλής του ισπανικού συνδέσμου εταιρειών κατηγορείται για σεξισμό

Η επικεφαλής του ισπανικού συνδέσμου εταιρειών κατηγορείται για σεξισμό

«Αποφεύγω να προσλαμβάνω γυναίκες ηλικίας 25-45 ετών» δηλώνει η Μόνικα Οριόλ.

Όταν έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής μιας εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών ενώσεων στην Ισπανία, όλοι μίλησαν για την επιτυχία των γυναικών και για ισότητα. Όμως, στις αρχές του μήνα η Μόνικα Οριόλ, πρόεδρος του ισπανικού Κύκλου Επιχειρηματιών (Circulo de Empresarios) κατηγορήθηκε για ευθύ σεξισμό, όταν δήλωσε ότι προτιμά να προσλαμβάνει γυναίκες πάνω από 45 ετών ή κάτω από 25, για να αποφεύγει το «πρόβλημα» των εγκύων γυναικών – εργαζομένων.

Η Οριόλ, μητέρα έξι παιδιών και πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Seguriber-Umano, έκανε αυτές τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Παρουσία εταιρικών ηγετών από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, δήλωσε ότι τα δικαιώματα των γυναικών στον εργασιακό χώρο είναι υπερβολικά ρυθμιζόμενα στην Ισπανία, σε βαθμό που απομακρύνουν τις γυναίκες από την καριέρα.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι αναφορικά με τις προσλήψεις «προτιμά γυναίκες πάνω από 45 ή κάτω από 25 ετών, γιατί όταν η γυναίκα μένει έγκυος, καταλήγουμε με ένα πρόβλημα».

Η Οριόλ συνέχισε δίνοντας την εξής συμβουλή στις γυναίκες: «η θυσία για την ανέλιξη σε κορυφαίες θέσεις έχει ένα τίμημα• ή παντρεύεσαι γραφειοκράτη, ή έχεις σύζυγο που αγαπά τα παιδιά».

Οι αντιδράσεις από τις δηλώσεις της, όπως αναφέρει και ο Guardian, υπήρξαν σφοδρές. «Ακόμα και η γιαγιά μου, που πέθανε πριν από πέντε χρόνια σε ηλικία 83 ετών, ήταν πιο μπροστά από σένα», έγραψε η επιχειρηματίας και μπλόγκερ Χέμα Λεντόιρο. «Ο μόνος λόγος που κάθεσαι σ’ αυτή την καρέκλα είναι επειδή πριν καν γεννηθεί η μαμά σου, οι γυναίκες πάλεψαν για τα δικαιώματα που τώρα εσύ απολαμβάνεις, και για τα οποία δεν σου καίγεται καρφάκι».

Και οι πολιτικοί έσπευσαν να καταδικάσουν τις δηλώσεις της. «Με γυναίκες όπως η Μόνικα Οριόλ, οι ισπανίδες γυναίκες δεν χρειάζονται σεξιστές άνδρες» δήλωσε η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Μαρία Τσιβίτε. Η Ενωμένη Αριστερά κάλεσε τις κρατικές αρχές να μποϋκοτάρουν την εταιρεία της Οριόλ, η οποία εκτελεί κρατικά συμβόλαια σε τομείς όπως η ασφάλεια και η καθαριότητα.

Διαβάστε τι είχε πει ο ο CEO της Microsoft για τις γυναίκες