Επικίνδυνα παιχνίδια με τις συντάξεις

Επικίνδυνα παιχνίδια με τις συντάξεις

Κυβέρνηση και δανειστές παίζουν την κολοκυθιά πάνω από άδεια ταμεία.

Πότε εξαντλούνται τελικά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους; Το παιχνίδι «της κολοκυθιάς» που ξεκίνησαν κυβέρνηση και δανειστές έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, κυρίως στο πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας, τους συνταξιούχους.

Γιατί, τι άλλο θα μπορούσε να προκαλέσει η δήλωση από τη μια του αρμόδιου για το Ταμείο του Κράτους υπουργού, Δημήτρη Μάρδα, ότι «λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα μισθοί και συντάξεις» και μέσα σε 1,5 ώρα νεώτερη δήλωσή του ότι «κάναμε σύσκεψη και βρήκαμε τελικά τα λεφτά»;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα τελειώνουν στις 9 Απριλίου και δεν θα μπορεί να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ. Ήδη, από τότε οι δανειστές διεμήνυαν ότι με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις, το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει χρήματα έως τα τέλη Μαΐου, ακόμη κι αν χρειαστεί να «στραγγίξει» τους λογαριασμούς όλων των Οργανισμών. Συμπλήρωναν, μάλιστα, με νόημα ότι η ρητορική περί άδειων ταμείων εντάσσεται στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι δανειστές, σε δημόσιες δηλώσεις τους χρησιμοποιούν το χαρτί των άδειων ταμείων για να πιέσουν την κυβέρνηση να κλείσει γρήγορα τη συμφωνία.

Ο κίνδυνος, πάντως, με αυτή την τακτική είναι -πέρα από το αίσθημα φόβου που δημιουργείται στους πολίτες- ότι η κυβέρνηση χάνει την αξιοπιστία της.

Γιατί, σε περίπτωση που πραγματικά υπάρξει το πρόβλημα, το επιχείρημα ότι αδειάζουν τα ταμεία, μπορεί να μην γίνεται πια πιστευτό…