«Εποικοδομητική» η ελληνική παρουσία στην Asiafruit Logistica 2014

«Εποικοδομητική» η ελληνική παρουσία στην Asiafruit Logistica 2014

Έλληνες παραγωγοί φρούτων και λαχανικών έδωσαν το παρόν τον Χονκ Κονγκ.

Ως ›εποικοδομητική» αξιολογούν τη συμμετοχή τους οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις φρούτων και λαχανικών που μετείχαν στην εμπορική έκθεση Asiafruit Logistica 2014 η οποία πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ 3-5 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση υπήρξε επιτυχής και είχε ένα υψηλό βαθμό διεθνοποίησης, με πολύ δραστήριες και δυναμικές συναντήσεις με πελάτες της Ασίας.

Ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Icofruit-Hellas δήλωσε σχετικά: «Η ασιατική αγορά προσφέρει άριστες προοπτικές για την κατανάλωση ελληνικών φρούτων και λαχανικών και θα πρέπει να λάβουμε μια καλύτερη θέση σε αυτή την αγορά, η οποία μπορεί να γίνει μια εναλλακτική λύση και για το ρωσικό βέτο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξουν εκστρατείες προώθησης στην ασιατική αγορά για τα προϊόντα μας προκειμένου να γίνουν πιο γνωστά και να εδραιωθεί η παρουσία μας στην εν λόγω αγορά. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα από την καθυστέρηση (λόγω ελληνικής γραφειοκρατίας κλπ αιτίων κυρίως από το ΥΠΑΑΤ) υπογραφής διμερών φυτοϋγειονομικών συμφωνιών με τις χώρες της περιοχής».

Δυσάρεστη όμως εξέλιξη στο όλο θέμα αποτελεί, κατά τον Σύνδεσμο, η μη υπογραφή συμφωνίας για την εξαγωγή 2.000 τόνων ελληνικών δαμάσκηνων στην Ινδία (παρά την ύπαρξη άδειας εισαγωγής με τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της Ινδίας, λόγω μη έγκαιρης απάντησης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές περί της ικανοποίησής τους ή όχι).

«Κρίνεται απαραίτητη η επίσπευση υπογραφής διμερών συμφωνιών με την Κίνα (για σταφύλια, κεράσια, μήλα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα), με τη Νότια Κορέα για ακτινίδια σε πρώτη φάση και κεράσια, δαμάσκηνα σε δεύτερη και με άλλες ασιατικές χώρες. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του υφυπ. Εξωτερικών κ. Κούρκουλα για συνάντηση με τον Ινδό πρεσβευτή για την επίσπευση υπογραφής της συμφωνίας με την Ινδία για ακτινίδια (εκδηλώθηκε μεγάλη ζήτηση από Ινδούς εμπόρους) και ίσως προλαβαίνουμε την υπό έναρξη συγκομιδή κατά την εμπορική περίοδο 2014/15 γι’ αυτό το προϊόν» ανέφερε ο κ. Πολυχρονάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΠΣΕ: Βήμα προόδου το νομοσχέδιο για απλοποίηση των εξαγωγών

Αυξημένες οι εξαγωγές ροδάκινων παρά το ρωσικό εμπάργκο

Προώθηση κρητικών προϊόντων στην αγορά του Βιετνάμ