Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι, μετά την επιστολή Μπλίνκεν

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι, μετά την επιστολή Μπλίνκεν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Vlodymyr Zelensky (Βολοντιμίρ Ζελένσκι) (Α) ανταλλλάσσουν χειραψία μετά την υπογραφή κοινής δήλωσης για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον απόηχο της επιστολής που είχε στείλει προ ημερών στον Έλληνα πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις επί του εδάφους, ενόψει και της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» καταλήγει η ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή Μπλίνκεν για την αγορά των αμερικανικών F-35 από την Αθήνα γίνεται έμμεσα αναφορά για την αποστολή ελληνικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή χώρα συμπληρώνει μέσα στον Φεβρουάριο δύο χρόνια

«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για το αμυντικό δυναμικό της Ελλάδας για να το μεταβιβάσουμε ή να το πουλήσουμε στην Ουκρανία.

Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και πριν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιολογήσει την κατάστασή τους και το κατά προσέγγιση κόστος τους, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για την πιθανή χορήγηση πρόσθετης ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης ύψους έως 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα» αναφέρεται στην επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: