Επιμένει ο Τόσκας ότι δεν έγιναν σοβαρά λάθη

Επιμένει ο Τόσκας ότι δεν έγιναν σοβαρά λάθη
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλάει σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ), τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο, Κωνσταντίνο Τσουβάλα (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) και τον αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Σωτήριο Τερζούδη (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ), με επίκεντρο τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Tις δηλώσεις της Πυροσβεστικής περί εκκένωσης των περιοχών στο Μάτι επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ότι η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των οικισμών στην Ανατολική Αττική, η οποία επλήγη από τη φονική πυρκαγιά.

Νωρίτερα, το ίδιο είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος των πυροσβεστών Δημήτρης Σταθόπουλος.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου ο οποίος υποστηρίζει πως δεν του δόθηκε εντολή για εκκένωση, είπε:

“Του δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην περιοχή, τον διοικητή της Ανατολικής Αττικής. Πρόταση δηλαδή έγινε και ο δήμαρχος αποφασίζει. Οι αναφορές των πυροσβεστών αυτό μου λένε, ότι έγινε η πρόταση όταν ακόμα η φωτιά ήταν στον Βουτζά.

Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Νίκος Τόσκας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν έγιναν καθοριστικής σημασίας λάθη σε επίπεδο στρατηγικής.

Παραδέχτηκε ότι μπορεί να βρεθούν πολλά λάθη σε τακτικές επιλογές, όμως υποστήριξε πως δεν υπάρχουν σχέδια ή ενέργειες που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της παράνομης δόμησης που διαρκεί «70 χρόνια». Είπε ότι ειδικά στο Μάτι το 50% των οικοδομών χτίστηκε χωρίς άδεια.

Προσέθεσε ότι τα καιρικά φαινόμενα, με ανέμους ισχύος 11 μποφόρ, ήταν «πρωτόγνωρα», με συνέπεια η πύρινη λαίλαπα να φτάσει από το Νταού Πεντέλης έως το παραλιακό Μάτι μέσα σε μιάμιση ώρα.

Υποστήριξε μάλιστα πως η Πυροσβεστική ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την φετινή αντιπυρική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όμως «υπάρχουν και ανθρώπινα όρια».