Επιμένει η τρόικα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ

Επιμένει η τρόικα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ

Επιστολή έστειλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο Υπουργείο Ανάπτυξης τονίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις διαπραγματεύσεις.

 

Επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην οποία αναφέρουν ρητά πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ θα αποτελέσουν σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις απέστειλε η τρόικα, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Δεν μπορούμε να δούμε πώς η τρέχουσα αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια πολύ πειστική εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ και θέλαμε να φέρουμε αυτό το θέμα στην προσοχή σας», επισημαίνεται στην επιστολή των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι ζητούν πλήρη εφαρμογή των προτάσεων «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις».

Στην επιστολή τονίζεται πως θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την εφαρμογή των προτάσεων, η οποία «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με επιτυχία κρίσιμες για την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Διαβάστε ακόμη: Ριζικές αλλαγές προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, είναι η δυνατότητα του υπουργείου Ανάπτυξης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ σε τομείς της αγοράς, όπως η ημερομηνία λήξης στο φρέσκο γάλα, η απελευθέρωση για το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν γιατί μας το υπαγορεύει η δική μας συνείδηση και όχι οι υποδείξεις της τρόικας. Δεν είμαστε μαθητές για να μας κουνά το δάκτυλο η τρόικα. Η διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις, είναι μια διαρκής διαδικασία», δήλωσε φανερά ενοχλημένος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να φέρει προς διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό πυκνώνουν οι συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, καθώς όπως είπε ο ίδιος παράγοντας πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση και αφορά δεκάδες θέματα.

Το θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ θα απασχολήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, σήμερα το απόγευμα.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Η τρόικα δεν ζητάει νέα μέτρα»

Τρόικα: «Δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιστροφής στην Αθήνα»
«Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup». Αυτό δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, που επεσήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και από μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων. Υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, εκταμιεύθηκε.

Όπως είπε, από εδώ και στο εξής δεν προβλέπεται μεγάλο ποσό προς εκταμίευση και πρόσθεσε: «Τους επόμενους 2- 3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία». Παρόλα αυτά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, «υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Διαβάστε ακόμη:  Ούτε το ΔΝΤ δεν ξέρει πότε επιστρέφει η τρόικα

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, «κανένας δεν έχει την πρόθεση να “σύρει” τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση, το Eurogroup αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας. «Όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν» είπε.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι το παρόν πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, αλλά σημείωσε ότι η ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης. Όπως είπε, τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, ποια είναι η προοπτική από τώρα έως τη λήξη του προγράμματος για την ευρωζώνη το 2014 και για το ΔΝΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι στο τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης, τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης θα δώσουν πολιτικές εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα έχει επαρκή χρηματοδότηση τους επόμενους 12 μήνες. Σημείωσε, επίσης, ότι όσο η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του κράτους και να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος της.

Διαβάστε ακόμη: «Οι Ευρωπαίοι δεν έχασαν ούτε σεντ βοηθώντας την Ελλάδα»

Στο ερώτημα ποιος διακρατεί τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Μάιο, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι το μεγαλύτερο ποσό κατέχουν τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ, ενώ ένα μικρό ποσό κατέχουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια (Ηedge Funds).

Ερωτηθείς για το πώς και πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το μνημόνιο, ο ίδιος αξιωματούχος αρκέστηκε να πει ότι θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα παραμείνουν στο πρόγραμμα και από τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τα οποία παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των ενστόλων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι γνωστή η επίπτωση από τα όποια ισοδύναμα μέτρα προταθούν και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγράμματος, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ