Επιμένουν στην κυβέρνηση: Έτσι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις

Επιμένουν στην κυβέρνηση: Έτσι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρά το γεγονός ότι είναι ψηφισμένο μέτρο, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν ότι μπορεί να το αποφύγουν.

«Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψει να μειωθούν οι συντάξεις από την 1.1.2019» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ψηφισμένο μέτρο που επαναβεβαιώνεται στη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης στο Eurogroup.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο και θα πείσει τους δανειστές να αναβάλουν το μέτρο μείωσης των συντάξεων.

Όσον αφορά στη ΔΕΘ, το πακέτο των παροχών που θα τάξει η κυβέρνηση θα αφορά την αναβολή της μείωσης των συντάξεων, φοροελαφρύνσεις, επιδόματα, «13η σύνταξη», επανέναρξη συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αύξηση στον κατώτατο μισθό (σε τέσσερις φάσεις, με την αρχή να γίνεται από την 1.1.2019).

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δύο «ψήφους εμπιστοσύνης» στη Βουλή, μία την ψήφιση του προϋπολογισμού και μία την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια.  Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις… σύμφωνα με όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση έρχονται μέτρα 5 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος 2,9 δισ. Ειδικά κατά το 2019, θα εξοικονομηθούν 1,4 δισ. ευρώ από την περικοπή των συντάξεων πλην Δημοσίου, άλλο 1,1 δισ. θα αποδώσουν οι περικοπές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε 232 εκατ. εκτιμάται η «εξοικονόμηση» από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, που εξακολουθούν να έχουν προσωπικές διαφορές. Μάλιστα, τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 δεν αναπληρώνουν τις περικοπές που θα έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Το 2020 θα μειωθεί για δεύτερη φορά το αφορολόγητο όριο από την παρούσα κυβέρνηση και θα διαμορφωθεί στις 5.686 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 650 ευρώ…