Επιπλέον 27.8 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιπλέον 27.8 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Φωτογραφία που δόθηκε σήμετα στη δημοσιότητα και εικονίζει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ. Μένει λιγότερο από ένας μήνας για την κυκλοφορία του νέου τραπεζογραμματίου των 50 Ευρώ στις 4 Απριλίου 2017. Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τράπεζα της Ελλάδος/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με επιπλέον 27,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» ενισχύεται άμεσα η Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (ΕΔΚ), Β΄ κύκλος, Παρέμβαση II «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης είναι 27,8 εκατ. ευρώ και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται σε 24.72 εκατ. ευρώ.

Φορέας Υλοποίησης της δράσης έχει ορισθεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ). Απευθύνεται αποκλειστικά στους δυνητικούς δικαιούχους 36 έργων της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι προτάσεις αυτές, αν και είχαν αξιολογηθεί με πολύ υψηλή βαθμολογία και θεωρούνται άριστες, δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταφέρνει και στην απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι από τα πρώτα Υπουργεία, όπως ακριβώς καταφέραμε να πρωταγωνιστήσουμε στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Μέσα στο 2021 προχωράμε στην προκήρυξη για τους δυνητικούς δικαιούχους 36 έργων της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 έτσι ώστε όλες οι ώριμες προτάσεις να χρηματοδοτηθούν κανονικά. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

«Πήραμε συνειδητή απόφαση να αξιοποιήσουμε άμεσα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να χρηματοδοτήσουμε ερευνητικές προτάσεις οι οποίες είχαν αξιολογηθεί με πολύ υψηλή βαθμολογία αλλά δεν είχαν χρηματοδοτηθεί επειδή είχε εξαντληθεί ο προϋπολογισμός. Με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύουμε την επιστημονική αριστεία και στηρίζουμε έμπρακτα την επιστημονική και επιχειρηματική καινοτομία», σημείωσε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

«Με τη πρόσκληση που υπογράψαμε, σήμερα, στοχεύουμε στην χρηματοδότηση ώριμων ερευνητικών προτάσεων από το Ελλάδα 2.0. Είναι η πρώτη πρόσκληση για ενισχύσεις έργων έρευνας και καινοτομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ