Επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ζητούν οι δανειστές

Επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ζητούν οι δανειστές
ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Μετά το «φιάσκο» με το παράλληλο πρόγραμμα, οι δανειστές εκφράζουν αμφιβολίες και για τον προϋπολογισμό του 2016.

Μετά το παράλληλο πρόγραμμα, οι δανειστές βάζουν στο στόχαστρό τους τον Προϋπολογισμό του 2016. Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση, περιλαμβάνει αισιόδοξες προβλέψεις για τα έσοδα και την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να βλέπουν δημοσιονομικό κενό 1-1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 2-3 δισ. ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν, το κείμενο του προϋπολογισμού κατατέθηκε χωρίς συνεννόηση και χωρίς τη συμφωνία των θεσμών, οι οποίοι εκτιμούν πως τα έσοδα του ΦΠΑ δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, ενώ το 2015 θα κλείσει με ύφεση της τάξεως του 0,5% έναντι πρόβλεψης για μηδενική ανάπτυξη στον Προϋπολογισμό, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά και το ΑΕΠ του 2016.

Παράλληλα, οι δανειστές εκτιμούν ότι έως το 2018 θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα ύψους 6-7 δισ. ευρώ, ενώ στο δημοσιονομικό πεδίο το ΔΝΤ παραμένει στη σκληρή γραμμή.

Στην αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου, το κουαρτέτο θα ζητήσει την άμεση ψήφιση του Ασφαλιστικού, με περικοπές συντάξεων και όχι με αυξήσεις εισφορών, ενώ απαιτούν και ψήφιση όλων των επώδυνων αλλαγών στη φορολογία, με έμφαση στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των αγροτών.

Μόνο τότε, υποστηρίζουν οι δανειστές, η κυβέρνηση θα μπορεί να περιμένει κινήσεις χαλάρωσης της ρευστότητας, με πρώτη την επαναφορά του waiver (κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων), την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους και στη συνέχεια, την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE).

Πρώτη δημοσίευση: Dec 18, 2015 @ 21:40