Επιπλέον στήριξη 4 δισ. ευρώ ζητά ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper

Επιπλέον στήριξη 4 δισ. ευρώ ζητά ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper
13 June 2022, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: A logo stands in the foyer of the head office of the energy supply company Uniper in Düsseldorf. Uniper is majority-owned by the Finnish energy group Fortum. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η κατάρρευσή της εταιρείας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και σε εταιρείες που βασίζονται στην Uniper για φυσικό αέριο και ενέργεια.

Επέκταση της κυβερνητικής πιστωτικής γραμμής στα 13 δισ. ευρώ ζητά ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper, στην τελευταία εξέλιξη του σίριαλ της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, γράφει το Bloomberg.

Η εταιρεία κοινής ωφελείας ανακοίνωσε ότι ζήτησε επιπλέον 4 δισ. ευρώ από τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW, μετά την πλήρη χρήση της υπάρχουσας πιστωτικής γραμμής των 9 δισ. ευρώ.

Η ρευστότητα της εταιρείας που εδρεύει στο Ντίσελντορφ έχει επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των αυξανόμενων τιμών και της τεράστιας μείωσης των ρωσικών προμηθειών. Το αίτημα ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η μητρική εταιρεία Fortum Oyj γνωστοποίησε ότι χρειάζεται 1 δισ. ευρώ σε μια εβδομάδα για να αντεπεξέλθει στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Uniper είναι το μεγαλύτερο θύμα της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, χάνοντας πάνω από 100 εκατ. ευρώ τη μέρα. Η επιβίωσή της εξαρτάται πλέον από τη βοήθεια του κράτους, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε πρόγραμμα διάσωσης. Η ζημιά άνω των 12 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των γερμανικών επιχειρήσεων.

Η κατάρρευσή της θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και σε εταιρείες που βασίζονται στην Uniper για φυσικό αέριο και ενέργεια.

«Εργαζόμαστε εντατικά με τη γερμανική κυβέρνηση για να βρούμε μια μόνιμη λύση σ’ αυτή την έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach. «Διαφορετικά η Uniper δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει την κρίσιμη λειτουργία της για τη Γερμανία και την Ευρώπη».

Τον Ιούλιο η Γερμανία συμφώνησε να στηρίξει την Uniper με 17 δισ. ευρώ, καθιστώντας την ως την πρώτη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία που εισήλθε σε πρόγραμμα διάσωσης.

Από τις 14 Ιουνίου η εταιρεία έχει λάβει μόνο μέρος των συμφωνημένων προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Το έλλειμμα στις παραδόσεις ανέρχεται πλέον στο 80%, ανέφερε. Για να διασφαλίσει τον εφοδιασμό των πελατών της, προμηθεύεται σε σημαντικά υψηλότερες τιμές αγοράς τούς όγκους που λείπουν.

Ενώ τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 20% τη Δευτέρα, εντούτοις εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα υπερπενταπλάσια των περυσινών.