Επίσημα υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές 2017 ο Νικολά Σαρκοζί

Επίσημα υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές  2017 ο Νικολά Σαρκοζί
epa00164761 Former French interior minister, new Foreign Minister Nicolas Sarkozi thanks members of his staff as he hands over his position to new Interior Minister Dominique De Villepin, Thursday, 01 April 2004. Nicolas Sarkozi is the newly named Minister of Economy, Finance and Industry. Three days after suffering a crushing defeat in regional elections, French Prime Minister Jean-Pierre Raffarin introduced his new government yesterday. Reacting to Sundayës landslide defeat, in which the opposition Socialists and their allies won majorities in 25 of 26 mainland and overseas regions, Raffarin radically shook up his cabinet, with only four of 12 first-rank ministers remaining in place. EPA/OLIVIER HOSLET

«Ένιωσα ότι είχα τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της μάχης σε μια ταραγμένη περίοδο στην ιστορία μας» υπογράμμισε. 

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, σε μηνύματα που ανήρτησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προδημοσιεύοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

«Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017. Η Γαλλία απαιτεί να της δώσουμε τα πάντα» έγραψε ο πρώην πρόεδρος της χώρας (2007- 2012) σε αυτό το βιβλίο που έχει τίτλο “Tout pour la France” (Όλα για τη Γαλλία).

«Ένιωσα ότι είχα τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της μάχης σε μια ταραγμένη περίοδο στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο ίδιος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Αυτό το βιβλίο είναι το σημείο εκκίνησης» σχολιάζει επιπλέον ο Σαρκοζί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπου αναρτήθηκε το κείμενο της ανακοίνωσής του.

Γεννηθείς την 28η Ιανουαρίου του 1955, ο 61χρονος σήμερα Νικολά Σαρκοζί, του οποίου ο λόγος όπως επίσης και το στιλ διχάζουν βαθιά τους Γάλλους, ενδέχεται να αντιμετωπίσει εκ νέου τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο έχασε το 2012. Ο νυν επικεφαλής του γαλλικού κράτους δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.

Πριν ωστόσο από αυτόν το πιθανό επαναληπτικό αγώνα, ο Νικολά Σαρκοζί πρέπει να επιβληθεί στους κόλπους του ίδιου του του κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων.

Άλλες 12 προσωπικότητες έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών του συντηρητικού κόμματος, που θα διεξαχθεί την 20ή και 27η Νοεμβρίου. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός και δήμαρχος της Μπορντό (νοτιοδυτικά) Αλάν Ζιπέ, ο οποίος θεωρείται φαβορί, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς προηγείται του Νικολά Σαρκοζί.

Παντρεμένος με το πρώην μοντέλο Κάρλα Μπρούνι, με την οποία απέκτησε μια κόρη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στον προεδρικό θώκο, ο Νικολά Σαρκοζί αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή μετά την εκλογική του ήττα. Έκτοτε εκφωνούσε ομιλίες σε συνέδρια λαμβάνοντας αδρές αμοιβές.

Δεν άργησε ωστόσο να επιστρέψει στην πολιτική, ανέλαβε τα ηνία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του συντηρητικού το οποίο μετονόμασε σε «Οι Ρεπουμπλικάνοι». Έκτοτε, δεν είχε κρύψει την επιθυμία του να συμμετάσχει σε έναν επαναληπτικό αγώνα και ενδεχομένως να πάρει την εκδίκησή του από τον πολιτικό του αντίπαλο πέντε χρόνια μετά την αποτυχία να εκλεγεί εκ νέου στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.