Επίσημα στην ατζέντα του Eurogroup το ζήτημα του χρέους

Επίσημα στην ατζέντα του Eurogroup το ζήτημα του χρέους
Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem holds a news conference during a Euro zone finance ministers emergency meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium June 27, 2015. Euro zone finance ministers plan to meet later on Saturday without their Greek counterpart following the conclusion of a meeting of all 19 ministers which has resumed for now, euro zone officials said. REUTERS/Yves Herman - RTX1I1Z9

Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος να σπάσει σε κομμάτια η δόση του καλοκαιριού.

 

Το θέμα του ελληνικού χρέους μπαίνει επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup της 22ας Μαΐου, σύμφωνα με την επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την ολλανδική Βουλή, πρακτική, που συνηθίζεται πριν από όλες τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως το Eurogroup θα εξετάσει την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα, ενώ ο ESM θα καταθέσει προτάσεις για το πώς θα δομηθεί η πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Η διατύπωση αυτή, για την πρόταση του ESM βάσει της οποίας θα αποφασιστεί το ύψος αλλά και ο σχεδιασμός για το όφελος από την επόμενη δόση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η δόση να μην εκταμιευθεί εφάπαξ, αλλά σε κομμάτια, όπως και στις προηγούμενες αξιολογήσεις. Πριν από λίγες ημέρες, αξιωματούχος της Κομισιόν υποστήριζε πως «υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η δόση, κάποιες χώρες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο».

Στο έγγραφό του ο Πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τη δική του χρηματοδότηση. Διευκρινίζει παράλληλα ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup του περυσινού Μαΐου, τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξετασθούν, εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

Σύμφωνα με την επιστολή, το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την έναρξη ενός δικού του προγράμματος. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η δέσμη μέτρων πολιτικής και η δεύτερη προϋπόθεση είναι το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. «Το θέμα αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στο Eurogroup» αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος παραπέμπει στην ανακοίνωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου του 2016. Το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται προσδιορίζει μεταξύ άλλων το χρόνο που θα ισχύσουν τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος: «Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή του δεύτερου μέρους των μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικυρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο των χρηματοδοτικών αναγκών. Θα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος».

Το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, επομένως η διατύπωση «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», παραπέμπει στο φθινόπωρο του 2018.