Επίσημη πρώτη για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Επίσημη πρώτη για το νέο υπουργικό συμβούλιο
O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο με την οικογένειά του προκειμένου να ορκιστεί νέος πρωθυπουργός στην ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του.

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα εφαρμόσει, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συγκαλείται στις 11.00 το πρωί στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Στους φακέλους θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο κι ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα- υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς – θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.