Επισήμως εκτός ο Καλογρίτσας – Πώς προχωρά η διαδικασία με Σαββίδη

Επισήμως εκτός ο Καλογρίτσας – Πώς προχωρά η διαδικασία με Σαββίδη
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ Ι

Εντός 15 ημερών καλείται να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος των 61.5 εκ. € ο νέος υπερθεματιστής. Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση. 

Με αλλαγές προχωρά η διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα υποβολής της πρώτης εκ των τριών δόσεων από τους τέσσερις προσωρινούς υπερθεματιστές, το επιχειρηματικό σχήμα του ΑΝΤ1 κατέβαλε το ποσό των 25.300.000 ευρώ που του αναλογούσε για την απόκτηση άδειας. Ακολούθησε η αίτηση 48ωρης παράτασης από το επιχειρηματικό σχήμα Καλογρίτσα για την καταβολή της δόσης, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό από τη ΓΓΕΕ, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας Ι. Καλογρίτσας, με ανακοίνωσή του, να αποσυρθεί της διαδικασίας διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας. Ο κ. Καλογρίτσας, στην ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία τον ήθελαν εκτός και γι’ αυτό αποχωρεί, χάνοντας ο ίδιος και τα 3 εκατ. ευρώ της εγγύησης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Διαβάστε ακόμη: Η πρώτη αντίδραση Τσίπρα μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα

Ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος από τους υπερθεματιστές για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, εξέδωσε πριν λίγο η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατατέθηκαν από την Παρασκευή 23-9-2016 μέχρι και σήμερα τα διπλότυπα είσπραξης από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., των ακόλουθων εταιρειών:

1- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ), ποσού 14.533.333,34 €

2- ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.), ποσού 24.633.333,34 €

3- ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ποσού 25.300.000 €

Η εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Τ.Π.Κ μ.α.ε)», δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος.

Μετά την εξέλιξη αυτή, εκδόθηκε η απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με αρ. πρωτ. 259/26-9-2016 με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτος ο οριστικός υπερθεματιστής «ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Τ.Π.Κ μ.α.ε)», σύμφωνα με την παράγραφο 8.4 της υπ. αριθμ. 1/2016 προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας, επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος.

Η δε κατατεθείσα από αυτόν εγγυητική επιστολή της παραγράφου 6.7 της προκήρυξης καταπίπτει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνεπώς, σύμφωνα με την παράγραφο 8.4 της υπ’ αριθμ. 1/2016 προκήρυξης του υπουργού Επικρατείας και το υπ’ αριθ. 21/30.8 – 2.9/2016 Πρακτικό της πενταμελούς ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, καθίσταται προσωρινός υπερθεματιστής ο πρώτος πλειοδότης στον πίνακα κατάταξης επιλαχόντων, ήτοι η εταιρεία «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED». 

Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος επάρκειας των οικονομικών της μέσων σύμφωνα με την παράγραφο 8.1 της προαναφερθείσας προκήρυξης, θα καταστεί τότε, οριστικός υπερθεματιστής, και θα κληθεί εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη, να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος των 61.500.000 €.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με ανάρτησή του στο twitter, δήλωσε ότι 65 εκατ. ευρώ μπήκαν, ήδη, στα ταμεία και ότι ο διαγωνισμός έχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη: Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα

Επίσης, το πρωί, ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ανέφερε ότι η διαδικασία επιλογής των οριστικών υπερθεματιστών έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και γι’ αυτόν τον λόγο έχει και πολλά στάδια. Εξήγησε ότι όλοι ελέγχονται ενδελεχώς για το πόθεν έσχες και για όλα τα οικονομικά στοιχεία τους, ενώ αναμένει και το επόμενο διάστημα αρκετές προδικαστικές και δικαστικές προσφυγές από τους επιχειρηματίες. Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να διεξάγει αυτόν τον διαγωνισμό προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ για τη DIGEA τόνισε ότι οφείλει να δώσει σήμα μόνο σε νόμιμους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τέλος, για τη διαδικασία χορήγησης αδειών στους περιφερειακούς σταθμούς, δήλωσε ότι πρέπει να συγκροτηθεί ο χάρτης συχνοτήτων, προσθέτοντας ότι οι περιφερειακές άδειες πρέπει να δοθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Διαβάστε ακόμη: Σοβαρές καταγγελίες από τον Alpha για την υπόθεση Καλογρίτσα