Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη – Τι δηλώνει για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη θα μεταβεί σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί αρχικά τη Θράκη ιδιωτικά ανεπίσημα μεν, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει τους πάγιους ισχυρισμούς της Άγκυρας για «τουρκική μειονότητα».

Το βράδυ ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ΥΠΕΞ, με τον οποίο η επίσημη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα. Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει η συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς δημοσιογράφους. Το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από Αθήνα για Άγκυρα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ», ο Τούρκος ΥΠΕΞ εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για θετική ατζέντα και επιβεβαιώνει την πρόθεση για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ – Δεν λέει όχι σε προσφυγή στη Χάγη, αλλά αφού προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι «μια αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι μεγάλος στόχος είναι η σύγκληση μιας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Προσθέτει ότι η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αυτής θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ προτείνει τρία βήματα για την καλή γειτονία: τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκιστικής ρητορικής και προκλήσεων, καθώς και την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων.