Επιστολή συμμόρφωσης για να γυρίσουν οι θεσμοί

Επιστολή συμμόρφωσης για να γυρίσουν οι θεσμοί
epa05860144 French Finance Minister Michel Sapin (L), Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) speaking prior to the start of a Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 20 March 2017. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Τι δίνει η κυβέρνηση για αφορολόγητο, μειώσεις συντάξεων και εργασιακά και πώς απαντούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

 

Τη γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης, που είχαν ζητήσει οι θεσμοί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από την αναβίωση του Brussels Group, περιμένουν οι Ευρωπαίοι για να αποφασίσουν εάν θα  στείλουν πίσω στην Αθήνα τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Πηγές των δανειστών ξεκαθαρίζουν πως «οι αποστολές δεν επιστρέφουν εάν δεν λάβουν συγκεκριμένη δέσμευση από την κυβέρνηση», προσδιορίζοντάς την είτε σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών, με την οποία θα δηλώνει ότι θα υλοποιήσει συγκεκριμένες απαιτήσεις των δανειστών σε αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά και ενεργειακά, είτε ακόμη και σε προνομοθέτηση των μέτρων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των θεσμών, η κυβέρνηση έχει δεχθεί τα περισσότερα επώδυνα μέτρα, όπως την περικοπή του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων στα εργασιακά. Οι ίδιοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «κινήσεις τακτικής» τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, προσθέτοντας την απορία τους για το γεγονός ότι «ενώ έχουν συμφωνηθεί τα πιο δύσκολα, καθυστερεί για τα εργασιακά και τη ΔΕΗ» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καθυστέρηση γίνεται με το βλέμμα στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αφήνει αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως μόνο το Ταμείο επιμένει στη σκληρή γραμμή για  τα εργασιακά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελπίδες για συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα εξανεμίζονται και πλέον, το βάρος θα δοθεί στις συναντήσεις της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Στο EWG της Πέμπτης θα επιχειρηθεί να γίνει μία αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να δηλώνει πως ιδανικά θα μπορούσε να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία (staff level agreement), έως τις 7 Απριλίου, χωρίς όμως να δεσμεύεται για αυτό, ενώ επανέλαβε την έκκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, την περασμένη Παρασκευή από τη Ρώμη, όπου καλούσε όλες τις πλευρές «να εργαστούν υπεύθυνα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό».

Πλέον, όλες οι πλευρές παραδέχονται πως στο αισιόδοξο σενάριο, μια συμφωνία είναι εφικτή έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ωστόσο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση «παίζει καθυστερήσεις», ελπίζοντας σε μία αλλαγή της στάσης της Γερμανίας μετά από μία πιθανή επικράτηση Σουλτς στις γερμανικές εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό βέβαια, απορρίπτουν σθεναρά τόσο ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, που ζητεί «να κλείσει χθες η αξιολόγηση», αλλά και ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο εκφραστή τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.