Επιστολή Τραμπ σε Τσίπρα-Ζάεφ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Πρόκειται για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια»

Επιστολή Τραμπ σε Τσίπρα-Ζάεφ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Πρόκειται για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια»

Τί αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ συνεχάρη με επιστολές του τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την κύρωση από τα κοινοβούλια των χωρών τους της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, η συμφωνία αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα για τα Βαλκάνια, καθώς και απόδειξη του θάρρους της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα. Περαιτέρω, ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτει ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία περίπλοκη περιοχή, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία θα εμπνεύσει κι άλλες χώρες της περιοχής να επιλύσουν ανεπίλυτες διμερείς διάφορες τους.

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπει στην συνέχιση της συνεργασίας για την διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Στην επιστολή του προς τον Ζόραν Ζάεφ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει: «Πρόκειται για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια, από τη Συμφωνία του Ντέιτον και φανερώνει τη θαρραλέα ηγετική ικανότητα που επιδείξατε. Με τις προσπάθειες που καταβάλατε, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό και ευημερούμενο μέλλον, όχι μόνο για τις δύο χώρες σας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Ελπίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλες χώρες της περιοχής. Η Συμφωνία υπογραμμίζει την ουσιαστική αλήθεια ότι με πολιτικό θάρρος και ικανότητα εστίασης στα μακροπρόθεσμα οφέλη έναντι των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, οι ηγέτες μπορούν να προβαίνουν σε συμβιβασμούς που είναι δύσκολοι άλλα απαραίτητοι, προκειμένου να κατευθύνουν τις χώρες τους σε μια πορεία προς ένα λαμπρότερο μέλλον» σημειώνει ακόμη στην επιστολή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και καταλήγει:

«Σας συγχαίρω, γι΄ακόμη μία φορά για την ηγετική ικανότητα και δέσμευση να ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, αρχίζοντας από τις διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας με την κύρωση και τέλος με την πλήρη υλοποίησή της. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μεγάλος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να σας καλωσορίσουμε ως τον 30ό σύμμαχό μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η Σόφια επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ να χαιρετίζει την απόφαση.

“Σήμερα το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO. Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τον κοντινό μας γείτονα ως 30ο μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί ένα επίτευγμα και μια έμπνευση όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Βορειοατλαντική Συμμαχία”, ανέφερε με tweet της σήμερα η Ζαχαρίεβα.

Με απάντηση σε κοινοποίηση της ανάρτησης ο Ντιμιτρόφ ευχαρίστησε τη Βουλγάρα ομόλογό του και τόνισε ότι προσμένει στην επίσκεψή του στη Σόφια σε “μια ακόμη ευκαιρία για την προώθηση της φιλίας μας και της συνεργασίας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ