Επιστολή Τσίπρα προς Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τη δόση

Επιστολή Τσίπρα προς Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τη δόση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δόση τελικώς πληρώθηκε με χρήση του ειδικού λογαριασμού για τη συνδρομή της Ελλάδας στο ΔΝΤ - Τι προηγήθηκε. 

Κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Πέμπτη 14 Μαΐου, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αποκάλυψε σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» πως έλαβε επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία δήλωνε ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση της 12ης Μαΐου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην επιστολή αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να σημειώνει πως αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν άρει τους περιορισμούς στη ρευστότητα, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των περίπου 750 εκατομμυρίων.

Η συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στράφηκε γύρω από τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των δόσεων από πλευράς Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και στους λόγους για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει και συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Πόουλ Τόμσεν ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως παρατηρεί κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, όμως οι ελληνικές αρχές είναι ακόμα μακριά από κάθε συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και η χρηματοδότηση του προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί συμφωνία για επόμενο πρόγραμμα, ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι καλυμμένες για τον επόμενο χρόνο.