Επιστρέφει για 2η χρονιά ο διαγωνισμός καινοτομίας Trophy- Τροφή Challenge

Επιστρέφει για 2η χρονιά ο διαγωνισμός καινοτομίας Trophy- Τροφή Challenge
Επιστρέφει και φέτος ο Διαγωνισμός «Trophy- Τροφή Challenge», για να επιβραβεύσει καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και startups, που αναπτύσσουν εμπορικές και επιχειρηματικές λύσεις στους τομείς της αγροτεχνολογίας και της αγροδιατροφής.

Καινοτόμες λύσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για να αναπτύξουν προϊόντα που «απαντούν» σε σύγχρονες αγροδιατροφικές προκλήσεις καλούνται να αναπτύξουν οι διαγωνιζόμενοι του 2ου διαγωνισμού καινοτομίας «Trophy-Τροφή Challenge», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό θα παραμείνουν ανοικτές έως και την Παρασκευή, 29 Μαΐου και θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.trophychallenge.gr.

«Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης παγκόσμιας κρίσης στεκόμαστε δίπλα στη νέα γενιά επιστημόνων και δημιουργών και υλοποιούμε για δεύτερη χρονιά το Διαγωνισμό “Trophy – Τροφή Challenge”» δήλωσε η Έφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» συμπληρώνοντας: «Οι προκλήσεις της COVID-19 στον κλάδο της αγροδιατροφής έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη για καινοτόμες, βιώσιμες λύσεις σε θέματα όπως η επισιτιστική επάρκεια και η ασφάλεια των τροφίμων και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο κλάδος της αγροδιατροφής έχει ανάγκη από άμεσες τεχνολογικές λύσεις και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που απαντούν σε κρίσιμα ζητούμενα και δίνουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changes (ID-GC), Μιχάλης Στάγκος σημείωσε πως «η σύγχρονη αγροδιατροφή καλείται να απαντήσει σε προκλήσεις σχετικά με την επάρκεια τροφίμων για έναν διαρκώς διογκούμενο παγκόσμιο πληθυσμό, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων που αξιοποιούνται στη γεωργία, την ασφάλεια των τροφών και, όπως μας δείχνει η υφιστάμενη κρίση, την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας». Πρόσθεσε δε πως «είναι σημαντικό να δίνουμε συνεχώς ευκαιρίες σε νέες ιδέες και λύσεις να αναπτυχθούν, στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος που “τρέφεται” με γνώση, τεχνολογία και καινοτομία».

Ο διαγωνισμός

Σε τρεις ανέρχονται οι κατηγορίες στις οποίες, οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  1. Agri-Tech Startups για επιχειρηματικές προτάσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και έχουν αναπτύξει κάποιο πρωτότυπο
  2. Food-Tech Startups, για επιχειρηματικές προτάσεις που αφορούν την επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων και έχουν αναπτύξει κάποιο πρωτότυπο
  3. Agri-Tech & Food-Tech Ideas για επιχειρηματικές προτάσεις που αφορούν είτε τον πρωτογενή τομέα είτε την επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων, δεν έχουν αναπτύξει κάποιο πρωτότυπο και βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης

Οι προτάσεις αρχικά θα ελεγχθούν από τη διευθύνουσα επιτροπή για την επιλεξιμότητά τους και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν για την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την εφαρμοσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου, από ειδική επιτροπή αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, οι 30 φιναλίστ θα συμμετάσχουν σε ειδικό διήμερο bootcamp, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 7-8 Ιουλίου όπου θα λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς, ώστε να παρουσιάσουν τις ιδέες τους «ζωντανά» σε κοινό και επιτροπή, κατά την τελική φάση του Διαγωνισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου. Οι νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού, πέρα από τα χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 22.000 ευρώ, θα έχουν ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης αλλά και εξατομικευμένης υποστήριξης σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός «Trophy – Τροφή Challenge» υλοποιείται από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και με την υποστήριξη των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC).

Μέγας δωρητής του ευρύτερου προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και του «Trophy – Τροφή Challenge» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Χορηγοί της φετινής διοργάνωσης είναι η πρεσβεία των ΗΠΑ και οι εταιρείες BAYER, BASF και Tuvunu.