Επιστρέφει η απειλή του lockdown σε μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο

AFP

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές σε μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά της Covid-19, ενόψει της περιόδου των εορτών, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σταδιακά τον τελευταίο μήνα στην Πορτογαλία, φθάνοντας σε ημερήσιο υψηλό δύο μηνών 1.816 μολύνσεων το Σάββατο.

Ο δείκτης μολύνσεων 14 ημερών ανερχόταν σε 156 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους χθες, περίπου ο διπλάσιος σε σύγκριση με τη γειτονική Ισπανία, η οποία καταγράφει λίγο μικρότερο ποσοστό πλήρους εμβολιασμού μεταξύ του πληθυσμού της, όμως είναι πολύ μικρότερος από τα πάνω από 500 στη Γερμανία και περισσότερα από 900 στην Ολλανδία.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων με τον μικρότερο φόβο», είπε ο Κόστα σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στην κεντρική Πορτογαλία. «Όσο πιο μετά δράσουμε, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι».

Υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή με ειδικούς του τομέα της υγείας, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και μόνο τότε θα αποφασίσουν ποιους κανόνες θα επιβάλουν. Ο Κόστα τόνισε πως μέτρα θα επιβληθούν μονάχα όταν «θα είναι αυστηρά απαραίτητα».

Περίπου το 86% του πληθυσμού της Πορτογαλίας των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19. Η χώρα μετρά περίπου 1,1 εκατομμύρια κρούσματα και 18.265 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι απίθανο να επαναφέρει ένα λοκντάουν και ότι τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο να «διαταράξουν τις ζωές των πολιτών όσο λιγότερο γίνεται».

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα εμπορικά κέντρα και τις μαζικές συναθροίσεις. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 απαιτείται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις, όπως και για τα ταξίδια.