«Αν επιστρέψει ο Άσαντ τα χημικά, μπορεί να μην επιτεθούμε»

«Αν επιστρέψει ο Άσαντ τα χημικά, μπορεί να μην επιτεθούμε»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξηγεί υπό ποιους όρους οι ΗΠΑ θα άλλαζαν γνώμη, ενώ η Ρωσία υπενθυμίζει πως είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου.

Τη δήλωση ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στη διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Θα μπορούσε να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στη διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή του οπλοστασίου, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο Κέρι, που δήλωσε πως θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να προβεί ο Σύρος προέδρος σε μια τέτοια ενέργεια, είπε ακόμη πως είναι πιο «ριψοκίνδυνη» η μη ανάληψη δράσης, από την περιορισμένη επέμβαση που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ.

«Τα χημικά όπλα στη Συρία… ελέγχονται πολύ στενά από το καθεστώς του Άσαντ. Είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Μάχερ αλ Άσαντ, ο αδελφός του, κι ένας στρατηγός οι τρεις άνθρωποι οι οποίο ελέγχουν κάθε κίνηση και χρήση των χημικών όπλων. Αλλά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το καθεστώς Άσαντ είναι το καθεστώς Άσαντ, και το καθεστώς εκδίδει διαταγές και έχουμε υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος που δίνουν τις διαταγές αυτές και κάνουν τις προετοιμασίες αυτές», είπε ακόμη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το Κονγκρέσο σχετικά με την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να αναλάβει ο αμερικανικός στρατός δράση κατά επιλεγμένων στόχων στη Συρία, με σκοπό την «συμμόρφωση» του καθεστώτος Άσαντ με την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων.

Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: «Ευχαριστώ τον Πούτιν για την υποστήριξη του»

Η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Συρίας, από την πλευρά της επιμένει πως για την επίθεση με χημικά όπλα τον περασμένο μήνα κοντά στη Δαμασκό ευθύνονται οι Σύροι αντάρτες κι όχι ο συριακός στρατός. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν πολλά στοιχεία» που το αποδεικνύουν, και συγκεκριμένα βίντεο στο διαδίκτυο στα οποία αντάρτες παραδέχονται ότι αυτοί εξαπέλυσαν την επίθεση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συνάντησε σήμερα στη Μόσχα τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ. Οι δύο άνδρες κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στις προσπάθειες σύγκλισης ειρηνευτικής διάσκεψης και όχι στη στρατιωτική δράση.

«’Ολο και περισσότεροι πολιτικοί άνδρες συμμερίζονται την άποψή μας ότι ένα σενάριο βίας θα οδηγήσει σε μια έκρηξη τρομοκρατίας στη Συρία και στις γειτονικές χώρες και σε ένα μαζικό κύμα προσφύγων. Μια πολιτική λύση είναι ακόμα εφικτή», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση στη Γενεύη χωρίς όρους. Είμαστε επίσης έτοιμοι για διάλογο με όλες τις συριακές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα μας», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.

«Αναρωτιόμαστε πώς ο Ομπάμα μπορεί να υποστηρίζει αυτούς που κάποτε ανατίναξαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη», είπε ακόμη ο Μουάλεμ, ουσιαστικά επισημαίνοντας πως μια επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας θα βοηθούσε στην ουσία τις ομάδες των ανταρτών που ενεργούν υπό την αιγίδα της Αλ Κάιντα.

Ο Σύρος υπουργός, τέλος, άφησε να εννοηθεί πως η στάση της συριακής κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επιθέσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Συρίας;