Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5: Ποιοι κλάδοι μοιράζονται τα περισσότερα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5: Ποιοι κλάδοι μοιράζονται τα περισσότερα
Μία γυναίκα προσπερνά κλειστό κατάστημα εστίασης στο Θησείο, Αθήνα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλη τη χώρα, ως μέσο προφύλαξης ενάντια στην μετάδοση του Covid-19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς διαμορφώνεται το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Οι εταιρείες με δραστηριότητα βάσει ΚΑΔ «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών» εμφανίζονται ως οι πλέον ωφελημένες στον πέμπτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής καθώς οι 19 επιλέξιμες εξ αυτών εισπράττουν κατά μέσο όρο 50.472 ευρώ. Ακολουθούν όσες ασχολούνται με «Δραστηριότητες Τηλεφωνικών Κέντρων», με μέση ενίσχυση 36.915 ευρώ για τις 17 που κρίθηκαν επιλέξιμες (31 επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα λάβουν ενίσχυση).

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Παράλληλα φαίνεται πως επιχειρήσεις εστίασης (Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης) έχουν λαμβάνειν κατά μέσο όρο 4.592 ευρώ (24.534 αιτήσεις έγιναν δεκτές, ενώ 9.434 κόπηκαν), ενώ σε κομμωτήρια-κέντρα αισθητικής θα διατεθούν κατά μέσο όρο 1.694 ευρώ (7.210 αιτήσεις έγιναν δεκτές και 8.906 κόπηκαν).

Η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή εκδόθηκε χθες το βράδυ και προβλέπει αυξημένες ελάχιστες ενισχύσεις επιστρεπτέας προκαταβολής από 2.000 έως και 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Παράλληλα, ωστόσο, μειώθηκε το ποσό της ανώτατης πληρωμής από τις 350.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ.

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ανοίγει τον δρόμο των πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ από την ερχόμενη Τετάρτη, κόβει όμως τη φόρα σε όσους έκαναν αίτηση περιμένοντας πως θα πιάσουν ενδεχομένως στον ύπνο το δημόσιο και θα κερδίσουν ενισχύσεις τις οποίες δεν δικαιούνταν.

Τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως περισσότεροι από 262.000 αιτούντες επιστρεπτέας προκαταβολής είχαν αύξηση και όχι μείωση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του περασμένου έτους και ως εκ τούτου βρίσκουν την πόρτα των πληρωμών «κλειστή». Οι συνολικοί δικαιούχοι περιορίζονται σε περίπου 360.000 έναντι 732.000 αιτήσεων.

Οι ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης διαμορφώνεται έως εξής:

α) για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός) η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από:
– 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020,
– 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.

β) Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση  δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Δείτε ακόμα: «Σωσίβιο» στα μέτρα τους περιμένουν εστίαση και τουρισμός